Ministarstva demantuju premijera

Premijer Cvetković o uslovima ruskog kredita. (Večernje novosti, 6. 12. 2009. godine)
„Sa Ruskom Federacijom načelno je dogovoren kredit za budžet od 200 miliona dolara, ali to još nije formalizovano. Kredit će nam biti odobren uz kamatu koja je trenutno oko 3,6 odsto. To je najniža kamata, ako se isključi ona koju dobijamo od Svetske banke ili EU.“

Premijera su, međutim, ubrzo demantovali šef pregovaračkog tima Srbije, ali i ministar za infrastrukturu.

„Pregovori o ruskom kreditu Srbiji u vrednosti od milijardu dolara uskoro bi trebalo da budu završeni. Za sada nisu precizirani uslovi otplate ni dela ruskog kredita za budžet, niti za infrastrukturu. Još se vode pregovori o uslovima kredita i javnost će o svemu biti obaveštena kad se postigne konačni dogovor, a nadamo se da će to biti vrlo brzo.“
šef srpskog pregovračkog tima Zoran Ćirović, Beta, 9. decembar 2009. godine

„Pregovori o infrastrukturnom delu takozvanog ruskog kredita su u toku. Pregovori se odvijaju u dobrom pravcu. Za sada je dogovorena kamatna stopa od 3,6 odsto na godišnjem nivou, a visina pozajmice nije povećana, već je ostala na nivou od 800 miliona američkih dolara. Sva tri projekta se odnose na železnički saobraćaj, što pokazuje značaj železničkog koridora 10. O svemu tome pregovori su još u toku.“.

ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, Blic, 8. 12. 2009. godine

Ruski zajam ugovoren je 20. oktobra tokom posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Beogradu, iako je danima pre njegove posete bilo najavljivano, uslovi kredita tada nisu dogovoreni i ništa nije potpisano. Tokom posete rečeno je samo da će od milijarde dolara dogovorenog kredita 200 miliona biti namenjeno budžetu Srbije, a preostalih 800 miliona za izgradnju infrastrukture. Posle prvobitne euforije nastale zbog dogovora oko kredita predsednik i premijer Srbije, pa i šef pregovaračkog tima Zoran Ćirović, izjavili su da Srbija, ipak, neće prihvatiti uslove otplate ruskog kredita ukoliko joj ne budu odgovarali.

Vlada Srbije je, čini se, pomislila da će joj Rusija dati povoljan kredit u znak velikog prijateljstva, pa je o njemu „udarila na sva zvona“ pre posete Medvedeva. Onda su se ruski pregovarači pokazali kao suviše „tvrdi“ za srpske. Tek, od ruskog kredita i dalje ništa, a trebalo je da ga „uknjižimo“ još 20. oktobra. Istinomer zato ovu izjavu ocenjuje sa „krenuli pa stali“.

Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Ðorđević