Meni je Bus Plus veliki poraz

Aktuelni ministar odbrane, u vreme davanja izjave potpredsednik Srpske napredne stranke i menadžer njene kampanje, o Bus Plusu (zvanični sajt Srpske napredne stranke – sns.org.rs, 27. februar 2014. godine)
“Mеni jе taj Bus Plus vеliki poraz”

“Stari vlasnik “Bus Plusa” pod novim imenom na starom poslu sa novim vlastima”, naslov je teksta koji je danas objavio portal Pištaljka, a iz kojeg saznajemo da je na otvaranju ponuda za posao naplate karata u beogradskom javnom prevozu već posle sedam minuta bilo jasno da uslove tendera može da zadovolji samo jedan ponuđač – i to firma “Kentrakt” kojoj je prethodno ime bilo “Apex solution”, a u javnosti je poznatija kao “vlasnik Bus Plusa”.

Ugovor s novom / starom firmom biće potpisan na 13 godina, a po pisanju medija, umesto Bus Plusa, uvešće se Beogradska kartica, kojom će moći da se plaća gradski prevoz, ali i parking, te karte za pozorišta i bioskope.

Kako je još 2012. godine pisao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) unosan posao vođenja Bus Plus sistema dodeljen je “kompaniji koja je, nakon polujavnog konkursa čiji su uslovi iz takmičenja izbacili sve ostale firme, bila jedini mogući izbor”.

Povezan sadržaj
Milijana Rogač 26. 3. 2020.

Nema ničeg novog u tome da opozicija kritikuje poteze vlasti.

Istinomer je izdvojio kritike koje je na račun Bus Plusa iznosila Srpska napredna stranka u vreme kada je bila u opoziciji,  a sada kada je na vlasti dodeljuje novi ugovor istoj firmi s drugim nazivom.

U februaru 2012. godine, beogradski odbor Srpske napredne strane ocenio je da je uvođenje “Bus Plus” sistema za naplatu karata u gradskom prevozu “poniženje i otimanje novca od građana”.  

“Gradska vlast Demokratske stranke i G17 plus još jednom je zavukla ruku u džep građanima uvođenjem novog sistema naplate gradskog prevoza”, navedeno je u saopštenju Gradskog odbora SNS-a.

Ministar Stefanović je nekoliko nedelja kasnije naglasio da je preduzeće, koje je, po njegovim rečima, blisko DS-u i Draganu Đilasu, onemogućavalo bolji prevoz Beograđanima. Slučajem “Bus Plusa” dokazivao je “bahatost” tadašnje gradske vlasti.

 

 

Godinu dana kasnije, Aleksandar Jovičić, šef odborničke grupe SNS-a u beogradskom parlamentu, izjavio je da će politika ondašnjeg gradonačelnika Dragana Đilasa gradski prevoz “dovesti do kolapsa i vratiti ga u prošli vek”.

“Rezultate Đilasove vizije Beograđani danas mogu jasno videti. Svakom građaninu Beograda je jasno da je uvođenje Bus Plus sistema naplate promašen projekat, da je prevoz u gradu svakim danom sve lošiji, a da nova zaduživanja GSP vode u bankrot”, tvrdio je Jovičić.

Nekoliko meseci kasnije Jovičić je istakao da je “neophodno ozbiljno razmotriti opciju prekida saradnje s tom firmom.

Nešto kasnije, Nebojša Stefanović, te 2013. godine predsednik Gradskog odbora SNS-a, rekao je da će odbor tražiti promenu vlasti u Beogradu, zbog više sumnjivih tenedera i favorizovanja određenih firmi, čime je gradski budžet oštećen, a kao primer “muljanja vlasti” ukazao je na Bus Plus.

Zatim je 2014. godine Srpska napredna stranka objavila saopštenje pod nazivom“Đilasova kula od kartona” kojim je podsećala na “katastrofalne projekte, kao što su Bus Plus i rekonstrukcija Bulevara kralja Aleksandra”, da bi dve nedelje kasnije u saopštenju “DS-u nije smetala tajkunizacija Srbije” podsetila na “pljačku kroz Bus Plus”.

Iste godine, Nebojša Stefanović, tada već potpredsednik Srpske napredne stranke i menadžer stranačke kampanje, govoreći o dugovima Beograda istakao je da je  Bus Plus veliki poraz.

Mеni jе taj Bus Plus vеliki poraz – taj sistеm jе trеbalo da smanji subvеncijе, možda i da ih еliminišе, a umеsto toga subvеncijе su sa milijardu poraslе na sеdam milijardi dinara”.

Zbog toga što će grad Beograd posao naplate karata u gradskom prevozu u Beogradu dodeliti firmi čije poslovanje je SNS, sada vladajuća partija u glavnom gradu,  okarakterisala kao “katastrofalni i promašen projekat”,  “poniženje i otimanje novca građanima”, koje će “dovesti do kolapsa gradskog prevoza” i “onemogućiti bolji prevoz Beograđanima”, Nebojša Stefanović za izjavu “Meni je taj Bus Plus veliki poraz” dobija ocenu – nedosledno!