Mediji su slobodni

Premijer o slobodi medija. (RTS, 2. 11. 2011. godine)
„Cenzura i pritisci na medije se više ne tolerišu.“

Premijer je tvrdnju da su mediji u Srbiji slobodni i da rade bez pritisaka obrazložio rečima da država ne utiče na medije, a da je usvajanjem Strategije razvoja sistema javnog informisanja do 2016. godine pravni okvir usaglašen sa evropskom regulativom.

„Daleko su mračna vremena kada je partija upravljala medijima, sada se tako nešto ne događa i stoga smatram da se kao država menjamo na bolje.“

RTS, 2. 11. 2011. godine

Premijer, izgleda, nije uzeo u obzir Izveštaj o pritiscima i kontroli medija koji je sačinio Savet za borbu protiv korucije i dostavio Vladi. Analizirajući uticaj 50 najvažnijih državnih organa na 30 medija Savet je došao do zaključka da je „kontrola medija od strane državnih institucija jača od funkcije kontrole koju treba da imaju mediji“. Sudeći po izveštaju, medije više ne kontroliše jedna partija, kako je rekao premijer, već više partija i vlasnici krupnog kapitala.


I poslednji slučaj koji je uzdrmao medije, kada je podignuta optužnica protiv novinara “Nacionalnog građanskog” Jelene Spasić i urednika Milorada Bojovića i najavljeno tajno suđenje, negira tvrdnju premijera Cvetkovića.

Neistina za premijera.

Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Ðorđević