Kosovski pasoši ne važe na graničnim prelazima Srbije

Direktor Kancelarija za KIM o sporazumu o slobodi kretanja. (Tanjug, 17. 9. 2014. godine)
"Radne grupe Beograda i Prištine postigle su dogovor da se sporazum o slobodi kretanja proširi na beogradski aerodrom ‘Nikola Tesla’ i još nekoliko prelaza, uključujići i prelaze ka Bugarskoj i Makedoniji. Dogovor je postignut sinoć u Briselu i njime će biti omogućeno onim osobama koje imaju lične karte, a ne pasoše koje su izdale privremene pokrajinske institucije, da koriste još jedan broj graničnih prelaza u tranzitu."

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju izjavio je polovinom septembra da prošireni dogovor o slobodi kretanja postignut u Briselu ne znači da Srbija priznaje pasoše Kosova.

„On je precizirao da je reč o prelazima na aerodromu Beograda i još nekoliko prelaza dodavši da su do sada „ljudi sa privremenim ispravama koje su izdale pokrajinske institucije mogle da tranzitiraju preko ostalih prelaza ka Mađarskoj i Hrvatskoj“.
„Sada će to biti i prema Bugarskoj i Makedoniji za otprilike dva meseca kada se steknu tehnički uslovi.“
Tanjug, 17. 9. 2014. godine

Đurić je naglasio da ova mera ne znači upotrebu bilo kakvih drugih putnih isprava osim isprava Srbije na celoj teritoriji Srbije.

„Ova mera ne znači upotrebu bilo kakvih drugih isprava, osim isprava Republike Srbije na celoj teritoriji zemlje i ne uključuje nikakav dogovor o pasošima. On proširuje slobodu kretanja i omogućiće da aerodrom u Beogradu ima više putnika, a da tranzit robe i ljudi, bez obzira na nacionalnost, bude nesmetan – naveo je Đurić.“
Večernje novosti, 18. 9. 2014. godine

Međutim, dva meseca kasnije, iz kancelarije zamenice kosovskog premijera Edite Tahiri saopšteno je:

„Od danas stanovnici Kosova sa kosovskim pasošima mogu da putuju preko graničnih prelaza u Srbiji, ka Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Makedoniji, uključujući i sa aerodroma u Nišu, a aerodrom Nikola Tesla mogu da koriste još od 22. septembra.“
Kossev.info, 15. 11. 2014. godine

Neistina direktora Kancelarije za KIM.