Marko Đurić

Datum rodjenja: 28. 6. 1983.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 28. 6. 1983.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen 25. juna 1983. godine u Beogradu.

Osnovnu i srednju školu završio je u Beogradu (Osnovna škola „Vladislav Ribnikar“, Prva beogradska gimnazija).

“Đurić je verovatno jedan od retkih iz generacije onih rođenih 1983, školovanih u elitnoj beogradskoj Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ i Prvoj gimnaziji na Dorćolu, koji je od osnivanja SNS-a u njoj video svoju političku budućnost. Oni koji ga znaju ‘iz grada’ govorili su da je bio ‘dobar, običan lik’ koji se ni po čemu nije razlikovao od svojih vršnjaka sličnog socio-ekonomskog porekla. Na internetu postoji snimak njegove obuke u Otporu iz 2000. godine.” (Vreme, 26. 7. 2018. godine)

U zvaničnoj biografiji navodi da je diplomirani pravnik, ali ne i na kojoj visokoškolskoj instituciji je stekao to zvanje. Ističe da je “još tokom studentskih dana iskazao visoku društvenu svest kroz angažovanje u studentskim organizacijama, iniciranje i organizovanje brojnih tribina, panel diskusija međunarodnog karaktera i drugih javnih manifestacija”.

“Između 2003. i 2007. bio je redovni osvajač nagrada na tradicionalnom debatnom takmičenju u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Trenutno pohađa poslediplomske master studije, smer Održivi razvoj i ekologija, na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu.”

Dodaje da je od 2011. godine angažovan je kao istraživač u Institutu za političke studije. Napominje da tečno govori engleski i hebrejski, a služi se francuskim i ruskim jezikom.

Nakon pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima 2012. godine, imenovan je za savetnika predsednika Republike Srbije za spolјnu politiku.

“Na tom mestu bio je zadužen za koordinaciju spolјnopolitičkog tima predsednika Republike, svakodnevnu diplomatsku komunikaciju i strateško političko planiranje, kao i aktivnosti državnog vrha u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije i pripremu zvanične državne Platforme za pregovore sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, kojom je artikulisao Zajednicu srpskih opština”, piše u biografiji.

Maja 2014. godine Vlada Srbije postavila ga je za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Takođe, na funkciji je šefa tima za pregovore Beograda i Prištine, kao i šef pregovaračke grupe za Poglavlјe 35 u pregovorima o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

Kako naglašava, član je Srpske napredne stranke od osnivanja 2008. godine, “u kojoj u kontinuitetu obavlјa najodgovornije dužnosti”. Napominje da pre toga nije bio član nijedne stranke. “Uveren je da će uspeti da ostvari svoj visoko postavljeni cilj – da Srbija bude bolja zemlja”.

“Učlanio sam se u SNS na jesen 2008, na samom osnivanju. Želja da Srbiju promenimo i učinimo boljom naterala me je da uđem u stranku. Nisam želeo da pristanem na to da odsustvo strategije i loše organizacije budu pravilo, a ne izuzetak – kaže Đurić za naš list i navodi da ne postoji lični motiv za ulazak u politiku.” (Kurir, 3. 9. 2012. godine)

Krajem 2012. godine postao je član Predsedništva SNS, a za potpredsednika stranke izabran je na Skupštini SNS održanoj 28. maja 2016. godine. U novembru 2021. na Skupštini SNS ponovo je izabran za potpredsednika stranke, a mandat mu je zamrznut zbog ambasadorskog angažmana. 

Polovinom septembra 2020, mediji su objavili da će biti novi ambasador Srbije u Vašingtonu. U novembru je dobio agreman, a u decembru 2020. zvanično je postao ambasador Srbije u SAD, ali i ambasador na nerezidencijalnoj osnovi u još devet zemalja. 

„Za ambasadora SAD imenovan je u novembru prošle godine. Od tog momenta do danas imenovanja se samo nižu. Poslednje je u Svetoj Luciji, a pre toga ovaj nekadašnji član Otpora, potom funkcioner SNS, i bivši savetnik predsednika Srbije i direktor Kancelarije za KiM, imenovan je za ambasadora Srbije u Antigvi i Barbudi, a potom na istu funkciju u Republici Surinam, Belizeu i Komonveltu Dominiki, kao i u Sent Kitsu i Nevisu. Sledi postavljenje na ambasadorsku funkciju u Barbadosu, a zatim u Kolumbiji i u Sent Vinsentu i Grenadinima. Đurić je i ambasador Srbije u Karipskoj zajednici, u kojoj se okupljaju pomenute uglavnom ostrvske zemlje.“ (Nova.rs, 2. 11. 2021. godine) 

U maju 2024. formirana je nova Vlada Srbije u kojoj je zauzeo funkciju ministra spoljnih poslova.

Foto: FoNet/Aleksandar Barda