Konkurs za direktora policije po usvajanju novog zakona

Ministar policije Nebojša Stefanović o konkursu za novog direktora policije. (Politika, 2. 1. 2016. godine)
„Konkurs za direktora policije će uslediti odmah posle usvajanja zakona. Očekujem da se završi za nekoliko meseci. Direktora će izabrati vlada na osnovu rezultata konkursa, a do tada će posao vršioca dužnosti, prema odluci vlade, obavljati Vladimir Rebić, dosadašnji načelnik Uprave saobraćajne policije.“
U velikom intervjuu Politici na samom početku ove godine ministar policije Nebojša Stefanović govorio je o najavljenim otpuštanjima u MUP-u, razlozima za smenu Milorada Veljovića sa mesta direktora policije, ali i o izboru novog direktora.      
*
Ministar policije Nebojša Stefanović i vršilac dužnosti direktora policije Vladimir Rebić (levo) / Foto: Fonet
Tada je i najavio da će konkurs za to mesto biti raspisan odmah po usvajanju novog zakona o policiji. Međutim, zakon je usvojen istog meseca, tačnije 26. januara, a konkurs još nije raspisan, zbog čega obećanje ministra Stefanovića dobija ocenu “neispunjeno”.
Inače, prema Zakonu o državnim službenicima, vršilac dužnosti može biti postavljen bez bilo kakvog konkursa na period od šest meseci.
Zakon još nalaže da se u roku od 30 dana, nakon što je neko postavljen za vršioca dužnosti, raspiše interni ili javni konkurs. Međutim, Vladimir Rebić je postavljen za vršioca dužnosti pre više od tri meseca, a konkursa još nema.
*
Zakon o državnim službenicima / Foto: Printscreen

Podsećamo, Vlada je poslednjeg dana 2015. godine razrešila dužnosti Milorada Veljovića, koji je na mestu direktora policije proveo gotovo celu deceniju. Naime, on je u junu 2006. godine imenovan za prvog direktora policije, što je trebalo da dovede do depolitizacije ove službe.
Nakon što mu je u leto 2011. istekao mandat, gotovo dve godine je proveo u statusu vršioca dužnosti, da bi u martu 2013. ponovo bio izabran na mesto prvog čoveka policije.
Njega je početkom 2016, posle 10 godina na tom mestu, nasledio nekadašnji načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić.
Veljović se, ipak, nije poptuno povukao, jer je imenovan za savetnika premijera Vučića – za pitanja regionalne i nacionalne bezbednosti.
U javnosti se spekulisalo da je razlog za Veljovićevu smenu njegovo protivljenje otkazima u policiji, a ne to što je došlo vreme da ide u penziju, jer su uslovi za to postojali i ranije, a do kraja mandata je imao više od dve godine.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavljivao je da racionalizacija nema veze sa penzionisanjem Veljovića, ali i da će Rebić lakše doneti neke odluke potrebne za reorganizaciju policije.

Blic, 4.1.2016. godine
„Sa Veljovićem sam imao korektnu saradnju, samo bi neke odluke koje će Rebić morati da donese njemu teže pale, s obzirom na to da neke ljude u policiji lično zna“, rekao je Stefanović.

Inače, u Zakonu o policiji stoji da direktora policije postavlja Vlada na pet godina, a na predlog ministra i nakon javnog konkursa.