Kako se piše Kosovo?

Ministar spoljnih poslova o učešću Srbije na ministarskoj konferenciji EU-Zapadni Balkan u Sarajevu. (Tanjug, 10. 5. 2010. godine)
„Priština mora biti predstavljena u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i u prisustvu UNMIK-a, kao i do sada. Nikako kao suverena država.“

Otkako se pojavila informacija u medijima da je za 2. jun u Sarajevu planirano održavanje samita na nivou šefova diplomatija zemalja članica EU i Zapadnog Balkana, Srbija je insistirala da Priština bude predstavljena u skladu sa Rezolucijom 1244. S druge strane, predstavnici Prištine tražili su da budu predstavljeni ravnopravno sa ostalim nezavisnim državama.

„Postoje crvene linije koje se ne mogu preći bilo kakvom dozom dobre volje… To su linije međunarodnog prava i Rezolucije 1244. Kosovo ne može nigde biti predstavljeno na način suprotan Rezoluciji 1244.“

B92, 28. 04. 2010. godine

U međuvremenu je Srbija dobila zvaničan poziv za učešće na konferenciji u Sarajevu, a Jeremić je izjavio da je postignut dogovor da Priština na samitu bude zastupljena onako kako je i zahtevano.

„Sa Španijom, koja je organizator skupa, postignut je čvrst dogovor da predstavnici prištinskih vlasti budu predstavljeni u skladu sa Rezolucijom 1244, u prisustvu UNMIK-a, kao što su bili predstavljeni i do sada na regionalnim skupovima…To je bio naš čvrst zahtev. Od njega nismo odustali i nećemo od takvih zahteva odustati ni u budućnosti.“

FoNet, 01. 06. 2010. godine

Kada je reč o Kosovu, njega u Sarajevu predstavljaju šef UNMIK-a Lambert Zanijeri i kosovski ministar inostranih poslova Skender Hiseni. Portparol UNMIK-a Rasel Giki objasnio je da će Zanijer govoriti u ime UNMIK-a, a u ime privremenih institucija Kosova govoriće predstavnici tih institucija.

Skup se održava po „Gimnih“ formuli, što znači da je neformalnog karaktera i da će učesnici biti predstavljeni ličnim imenima, bez naziva države, čime je prevaziđen problem da se predstavnici Beograda i Prištine nađu za istim stolom.

S obzirom na to da Jeremić nije odstupio od početnog stava kako Priština treba da bude predstavljena, Istinomer njegovu izjavu ocenjuje kao doslednu.