Kada sam postao premijer javni dug je bio od 77 do 79 odsto BDP

Predsednik Srbije o visini javnog duga (Tanjug, 5. 7. 2018.)
„Kada sam postao premijer, javni dug izražen u procentima bruto domaćeg proizvoda iznosio je, u zavisnosti od toga koji trenutak uzimate, od 77 do 79 odsto, a pre kraja godine nivo javnog duga biće ispod 50 odsto.“
Hvaleći se dobrim ekonomskim pokazateljima predsednik Srbije nedavno je sa građanima podelio očekivanje da će do kraja godine nivo javnog duga Srbije biti ispod 50 odsto bruto domaćeg proizvoda. Kako bi obećanje delovalo što uverljivije i kako bi nas uverio u to “koliko nam dobro ide“, Vučić je izjavio da je “kada je postao premijer javni dug iznosio od 77 do 79 odsto bruto domaćeg proizvoda”, u zavisnosti od toga koji se trenutak uzme.
 
Da li će ova ekonomska predviđanja biti ispunjena saznaćemo s kraja godine, no da vidimo kako su stvari stajale kada se Vučić latio premijerske funkcije i da li je, zaista, javni dug smanjen toliko koliko tvrdi.
 
Parlamentarni izbori 2014. godine, kada je Srpska napredna stranka sa Vučićem na čelu osvojila najviše glasova održani su 16. marta.
 
Prema zvaničnim podacima Uprave za javni dug u mesecu martu, kada se znalo da će SNS oformiti Vladu javni dug iznosio je tačno 62,3 odsto BDP. Dakle, mnogo manje nego što predsednik kaže.
 
Mesec i po dana kasnije, tačnije 27. aprila, Srbija je dobila novu vladu, na čijem se čelu našao Aleksandar Vučić. Tog datuma je, dakle, on postao premijer. Ako ponovo pogledamo podatke Uprave za javni dug, sada za april 2014, stvari i dalje stoje mnogo drugačije nego što Vučić tvrdi: kada je predsednik SNS zvanično preuzeo premijersku funkciju, javni dug je neznatno porastao u odnosu na prethodni mesec i iznosio je 62,7 odsto BDP.
 
Dakle, bez obzira na to koji trenutak uzimamo (da li kada je SNS pobedila na izborima, ili kada je oformljena vlada), javni dug u martu, odnosno aprilu 2014. godine, kada je Vučić postao premijer iznosio je 62,3, odnosno 62,7 odsto BDP. To je mnogo manje od 77 do 79 odsto, kako tvrdi sadašnji predsednik, zbog čega za ovu izjavu dobija ocenu “kratke noge“.
 
Ovo, inače, nije prvi put da Vučić fabrikuje lažne tvrdnje o visini javnog duga. Naime, i u novembru prošle godine je rekao da je javni dug iznosio 76,5 odsto BDP kada je on preuzeo vođenje vlade, pa je zaslužio ocenu “kratke noge“.
 
Slično je ponovio je i dve nedelje kasnije, s tim što je tada još zaokružio brojku na 77 odsto, a od Istinomera, još jednom dobio “kratke noge“.
 
Kako u iznošenju netačnih tvrdnji spram visine javnog duga ne bi bio usamljen, ovom temom bavio se i Vučićev stranački kolega Vladimir Đukanović krajem 2017. godine. Đukanović je, doduše, brojku još više podigao, pa je po njegovom bivša vlast naprednjacima u amanet ostavila javni dug od skoro 80 odsto BDP, o čemu je Istinomer pisao ovde.
 
Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović