U aprilu 2014. javni dug bio 77 odsto BDP

Predsednik Srbije o učešću javnog duga u BDP. (TV Hepi, 4. 12. 2017.)
“Kada sam postao premijer, učeće javnog duga u BDP-u je bio 77 odsto. Danas je učešće javnog duga u BDP-u 62,4 odsto. Dakle, nama nedostaje 2,4 odsto, a mislim da ćemo pre kraja godine uspeti da spustimo na 56 do 58 odsto učešće javnog duga u BDP-u, dakle, mi smo se spustili ispod nivoa Mastrihta, i mi se nalazimo na zelenoj grani.“
Ako je neko pomislio da će Vučić na funkciji predsednika prestati da priča o ekonomskim dostignućima njegove vlade (prve, druge, a i ove treće) grdno se prevario, kao i neko ko bi pomislio da će Vučić prestati da iznosi različite statističke podatke, čak i kada je dokazano da su netačni.
 
Naime, pre manje od mesec dana, Vučić je na sednici predsedništva SNS govorio o stanju javnog duga danas u odnosu na vreme kada je on preuzeo Vladu, 27. aprila 2014. godine. Rekao je da je tada udeo javnog duga u BDP bio 76.5 odsto i za to je već dobio ocenu „kratke noge“, pošto zvanični podaci Uprave za javni dug pokazuju da je na kraju aprila 2014. godine, javni dug Srbije iznosio 62,7 odsto BDP
 
Na kraju 2014. udeo javnog duga u BDP bio je 70 odsto, na kraju 2015, gotovo dve godine nakon Vučićevog dolaska na vlast, dostigao je 75 odsto, da bi od 2016. udeo javnog duga u BDP počeo da pada. 
 
Međutim, Vučić ne odustaje od te tvrdnje, pa je u gostovanju u emisiji Ćirilica na TV Hepi prošle nedelje – umesto da smanji procente u skladu sa postojećim podacima – on ih je dodatno povećao. Izjavio je da je učešće javnog duga, kada je on postao predsednik Vlade bilo 77 odsto BDP, zbog čega opet dobija ocenu “kratke noge”.
 
*
Podaci Uprave za javni dug iz oktobra 2017. (kliknuti za uvećanje)
 
Podsećamo, u javni dug ne ulazi negarantovani dug lokalne vlasti, koji je tada, krajem aprila 2014, iznosio još 1,4 odsto BDP-a (vidi donju tabelu). Međutim, čak i kada bismo to uzeli u obzir, u zbiru bismo stigli do 64.1 odsto BDP, što znači da je Vučić opet mnogo omanuo – čak 13 odsto. 
 
*
Mesečni izveštaj Uprave za javni dug, april 2014. (kliknuti za uvećanje)
 
Dalje, poslednji podaci Uprave za javni dug Ministarstva finansija pokazuju da je udeo javnog duga u BDP na kraju oktobra ove godine iznosio 64.9 odsto, tako da Vučić i tu nije u pravu kada kaže da je danas 62.4 odsto. Sem ako nema neke nove, svežije podatke i ako je udeo javnog duga za mesec dana opao za 2.5 odsto. 
 
Istinomer će svakako nastaviti da prati i proverava da li će se ostvariti Vučićeve prognoze da će se do kraja godine ovaj procenat spustiti ispod nivoa Mastrihta (60 odsto), odnosno da će učešće javnog duga u BDP do kraja godine biti između 56 i 58 odsto.

Naslovna fotografija: Fonet/TV Fonet