Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost tadašnja vlast samo izdala dva saopštenja

Direktor Kancelarije za KiM o potezima bivše vlasti nakon proglašenja nezavisnosti Kosova. (TV Pink, 24. 8. 2019. godine)
„Kada je reč o Kosovu i Metohiji, znate, da je taj čovek (Đilas) bio negde drugde, a ne na vlasti 2008. godine, kada je lažna država Kosovo proglasila nezavisnost, da on i njegovi saborci, Jeremić, Tadić i ostali nisu na to reagovali tako što su izdali dva smešna saopštenja, (…) onda bih možda mogao i ozbiljno da saslušam šta taj čovek kaže.“
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić odbacio je kao netačnu tvrdnju predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da „međunarodna zajednica podržava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer od njega očekuje da prizna nezavisnost Kosova“, naglašavajući da je, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, tadašnja vlast izdala „dva smešna saopštenja“.
„Kada je reč o Kosovu i Metohiji, znate, da je taj čovek bio negde drugde, a ne na vlasti 2008. godine, kada je lažna država Kosovo proglasila nezavisnost, da on i njegovi saborci, Jeremić, Tadić i ostali nisu na to reagovali tako što su izdali dva smešna saopštenja, i onda je jedan od njih pobegao u Rumuniju, a ostali su nastavili da se bave svojim privatnim biznisima, ali se niko nije bavio Kosovom i Metohijom, onda bih možda mogao i ozbiljno da saslušam šta taj čovek kaže“, kazao je Đurić. 
Međutim, sličnu izjavu dao je i predsednik Srbije Aleksandra Vučića, a Istinomer ju je ocenio sa – „kratke noge“.

Podsetimo, Vučić je tvrdio da naša država u odbrani ustavnog poretka u trenutku proglašenja kosovske nezavisnosti ne radi ništa.”
Svađaju se između sebe predsednik i premijer ko će više da se dodvori strancima, više se dodvorio Tadić nego Koštunica i zato je Tadić nastavio da vlada, Koštunica nije, jer Tadić baš ga briga za Kosovo, a Koštunica je brinuo za Kosovo i tako je sve prošlo i propalo. Ti isti koji su u svemu tome učestvovali, dozvolili da bez naše reakcije, da sa tim velikim ništa Kosovo proglasi nezavisnost, danas nam sole pamet o Ustavu”, kazao je Vučić u februaru ove godine. 
Ali, Srbija jeste povukla određene poteze kada je 17. februara 2008. godine proglašena nezavisnost Kosova. Najpre su se javnosti obratili tadašnji premijer Vojislav Koštunica, predsednik Boris Tadić i predsednik Skupštine Oliver Dulić, dok su pojedini ministri otišli na Kosovo kako bi dali podršku Srbima i nealbancima”. 

Tadić je rekao da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova” i nazvao taj čin nelegitimnim aktom. Od UNMIK-a i KFOR-a je zatražio da za Srbe na Kosovu obezbedi najviši stepen bezbednosti.
Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Srbija je reagovala i reagovaće svim mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima da se ovaj akt privremenih kosovskih institucija poništi. Srbija od međunarodnih institucija na Kosovu traži da se odmah poništi ovaj čin, koji je protivan osnovnim principima međunarodnog prava.”

Već 18. februara održana je hitna sednica, kada je Skupština Srbije potvrdila Vladinu Odluku o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji o proglašenju jednostrane nezavisnosti.  Istog dana je tadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić je, u skladu sa Akcionim planom Ministarstva spoljnih poslova naložio hitno povlačenje ambasadora iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.
Tadić je na sednici Saveta bezbednosti UN, koja je sazvana na zahtev Srbije, zatražio od generalnog sekretara UN da raspusti privremenu Skupštinu Kosova, a njenu odluku o nezavisnosti poništi. Tadašnji generalni sekretar UN Ban Ki-Mun to nije učinio, ali je na zasedanju izjavio da je važeći pravni okvir Rezolucija SB 1244.
MUP je podneo krivičnu prijavu protiv predsednika i premijera Kosova, kao i predsednika kosovske skupštine jer su organizovali proglašenje lažne države na tlu Srbije”. A 21. februara 2008. godine je na poziv Vlade Srbije, u Beogradu održan miting „Kosovo je Srbija“.
Zato Istinomer izjavu Marka Đurića ocenjuje sa – kratke noge”.
 
Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović