Ja sam za primer!

Lider Nove Srbije o svom ponašanju. (Blic, 16. 2. 2010. godine)
„U mojoj biografiji nikada nije bilo incidenata, nikada krivično nisam gonjen, a ispadoh najveći siledžija.“

Kada je u februaru 2010. godine rešio da vrati pištolj i dozvolu za nošenje oružja, koje je dobio od MUP-a, predsednik Nove Srbije je objasnio da u njegovoj biografiji „nikada nije bilo incidenata“.

Ime Velimira Ilića je, međutim, vrlo često pominjano kada je reč o vređanju i napadima na novinare, ali i uvredama iznetim prema drugim javnom ličnostima. Javnosti je poznat slučaj kada je Velja Ilić, tada na funkciji ministra za infrastrukturu, telefonom pozvao i izvređao sekretaricu Dragana Đilasa, tada ministra bez portfelja u Vladi Srbije.

O.B.: Telefon ministra Đilasa, izvolite.

Ministar Velimir Ilić: Daj mi tog tvog ministra.

O.B.: Ministar je na sastanku, preneću mu poruku, molim vas kažite ko ga traži.

Ilić: Ma ne foliraj se k…tino jedna, ja sam Velja Ilić, daj mi tog lopova.

O.B.: Preneću ministru poruku i, ako je moguće, razgovarajmo pristojnije.

Ilić: Ma, je l’ znaš ti bre ko sam ja? Sad ću da ti dođem tu i da te nađem k…tino jedna i da te napušim k… I ne foliraj se nego mi daj tog g… znam da je pored tebe, j… mu mater.

O.B.: Molim vas da budete pristojniji i da ne pretite. Ministar vas je zvao, ali nije mogao da vas dobije. Reći ću mu da vas pozove opet.

Ilić: Ma ne s… bre, kad me je zvao? Telefon je pored mene sve vreme i niko me nije zvao. Lopovčina, šeta se po odmorima, jurim ga celo leto i ne mogu da ga nađem. Reci mu da je sada naj… i da će imati pravi rat sa mnom.

O.B.: Ministar vas je sigurno zvao na službeni broj i na broj 065 *** ****, koji nam je dala B. iz vašeg kabineta.

Ilić: Lažeš k…, niko me nije zvao i reci mu da me zove odmah sada, jer ću da mu j… mater i njemu i tebi što me lažeš.

Blic, 6. 10. 2007. godine

Uvrede upućene javnim ličnostima nastavljene su i 2008. godine. Ilić je gostujući na TV Duga u Požarevcu, vređao i predsednika Srbije Borisa Tadića.

 

Ilić je 2010. godine tokom i posle snimanja emisije na RTS-u izvređao portparolku DS-a, Jelenu Trivan, aludirajući na incident kada su portparolku DS-a napali ulični psi.

On je negirao uvrede, a u korist Jelene Trivan svediočio je Kolegijum RTS-a.

„Osuđujući ponašanje Velimira Ilića ispred i iza kamera, Kolegijum RTS-a je posvedočio, između ostalog, da su ‘posle emisije, gosti Vlajko Senić i Jelena Trivan krenuli niz hodnik studija u Košutnjaku. Sačekao ih je Velja Ilić sa telohraniteljima i Markićevićem i nastavio da vređa i preti, ugrožavajući fizičku bezbednost gostiju RTS-a’.“

Politika, 15. 4. 2010. godine

O uvredama i incidentima Velimira Ilića, osim medijskih tekstova svedoče i video snimci. Kako lider NS zaista nikada nije bio krivično gonjen, Istinomer njegovu izjavu ocenjuje kao „skoro neistinu“.

Od mene treba da uče

Da je prvi čovek Nove Srbije i sada ubeđen da je „za primer drugima“ ponovio je i ovih dana kada je komentarisao psovke koje je lider LDP-a uputio tokom šetnje protivnicima Parade ponosa.

„Svi se oni tako izražavaju, a samo meni spočitavaju. Sad je i on pokazao pravo lice! Drugima se prećutkuje, a ja sam za njih osoba za primer, nek od mene uče.“ (Alo, 13. 10. 2010. godine)