Velimir Ilić

Datum rodjenja: 28. 5. 1951.
Stranka: Nova Srbija | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 28. 5. 1951.
Stranka: Nova Srbija | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1951. godine u Čačku.

Diplomirao je 1976. godine na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, a magistrirao 2005. godine na Tehnološkom fakultetu u Čačku. Radio je u Gornjem Milanovcu u preduzeću „Graditelj“, gde je bio i predsednik Akcione konferencije Saveza komunista. Radio je i u preduzeću „Betonjerka“ u Čačku. Privatnim biznisom se bavio od 1986. godine. Imao je firmu „Sponit“ sa lokalnim biznismenom Vukom Bojovićem.

Svoje prve političke korake načinio je 1990. u Srpskom pokretu obnove (SPO). Za poslanika u Skupštini Srbije izabran je 1993. godine, a drugi put 1996. Biran je za gradonačelnika Čačka dva puta, 1996. i 2000. godine. Krajem 1997. godine isključen je iz SPO-a, pa je osnovao političku partiju „Srbija zajedno“, ali je i iz te stranke isključen. Sledeće godine osnovao je Novu Srbiju čiji je i danas predsednik. Tokom NATO bombardovanja 1999. godine prozivao je vojsku zbog stacioniranja u gradskim naseljima. Tada je optužen za podrivanje zemlje, pa se skrivao u šumama u okolini Čačka 43 dana. Bio je kandidat za predsednika Srbije 2003. godine.

Na parlamentarnim izborima održanim decembra 2003. godine izabran je za poslanika u Skupštini Srbije na listi Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije. Od marta 2004. do maja 2007. godine bio je ministar za kapitalne investicije u Vladi Srbije. Za ministra za infrastrukturu, u drugoj Vladi Vojislava Koštunice, izabran je 15. maja 2007. godine. Na funkciji je bio do izbora nove Vlade u julu 2008. godine, kada postaje poslanik i šef poslaničke grupe NS u Skupštini Srbije.

Poznati su njegovi fizički i verbalni napadi na novinare. Novinara TV Apolo Vladimira Ješića je 2003. godine šutnuo, psovao i vređao pred kamerama. Na optužnice da je razbio prozore u Radio stanici „Ozon“ u Čačku odgovorio je: „Nismo mi sitni Cigani. Mi kad razbijemo, tu trava više ne niče“ (Blic, 17. 2. 2010. godine ).

Javno je vređao novinarku Olju Bećković, a novinarki CINS-a preko telefona uputio je niz uvreda. Dopisnika „Večernjih novosti“ iz Čačka Vladimira Ilića, pretučenog na njegovom imanju, optužio je da je seksualno opštio sa ovcama. Policija je te optužbe opovrgla.

Po formiranju Vlade Srbije 2012. godine dobio je funkciju ministra građevinarstva i urbanizma. Na izbore 2014. godine Nova Srbije izlazi u koaliciji sa SNS.

Aprila 2014. godine izabran je za ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije. 

I na parlamentarne izbore 2016. Nova Srbija izašla je u koaliciji sa SNS. Ipak, nakon njih Ilić nije postao ministar u novoj Vladi Srbije, a u januaru 2017. najavio je da će raskinuti koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, jer je, kako je kazao, još pre sedam meseci dogovorio sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem da ga postavi na mesto direktora „Koridora Srbije“. Ilić je za “Blic” naveo da je bio korektan i da je ćutao, ali da neće dozvoliti da ga neko ponižava.

“Već sedam meseci mi govori da će me za sedam dana imenovati za direktora Koridora i nikako. A tamo cveta kriminal i korupcija. Eno, bivši direktor pegla račune i malverzacije. Tu je kriminal do kosti. Sve lepo piše u izveštaju radne grupe koju je sastavila ministar Zorana Mihajlović”, tvrdi Ilić.

Posle sednice Predsedništva i Izvršnog odbora Nove Srbije u januaru 2017, ta partija odlučila je da napusti vladajuću koaliciju. Rekli su da neće rušiti postojeću koaliciju, ali im Srpska napredna stranka u budućnosti „sigurno više neće biti koalicioni partner“. Kroz mesec dana, predsedništvo Nove Srbije jednoglasno je podržalo kandidaturu Vuka Jeremića za predsednika Srbije i navelo da će tokom kampanje sve svoje resurse staviti u funkciju izborne pobede Jeremića.

Krajem novembra 2019, predstavnici Nove Srbije, Narodnog slobodarskog pokreta i grupe građana Iskreno za Niš predstavili su „Narodni blok“ – novu koaliciju za parlamentarne izbore u Srbiji 2020. godine. Ilić je rekao da je cilj novoformirane koalicije da se konačno napravi ozbiljna država i da se mladim i obrazovanim ljudima da šansa.

Na izborima u junu 2020. lista „Narodni blok – Velimir Ilić – general Momir Stojanović“ osvojila je 7.873 glasa (0,24 odsto).