Izlaznost na izborima jedna od najviših u vreme pandemije 

Predsednik o izlaznosti na izbore u Srbiji. (Konferencija za medije, 5. 10. 2020. godine)
„Imali smo jedan od najviših procenata izlaska od svih zemalja koje su u vreme kovida 19 izbore održavale.“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ime mandatara nove vlade, slučajno ili ne, saopštio upravo na 20. godišnjicu 5. oktobra. Nakon što je prošlo više od 100 dana od izbora, saznali smo da će i ubuduće izvršnu vlast voditi dosadašnja premijerka Ana Brnabić.

Na izborima koji su održani 21. juna, kada se svet borio (a i dalje se bori) s pandemijom virusa korona, kako je predsednik rekao sinoć,  imali smo „jedan od najviših procenata izlaska od svih zemalja koje su u vreme kovida 19 izbore održavale“.

 

*Mnogo češće je izbegavala nego govorila istinu

*Ana, Branislav, Siniša – da li je važno ko je premijer?

 

U Evropi su od izbijanja pandemije održani parlamentarni izbori u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Hrvatskoj, a u Poljskoj, Belorusiji i na Islandu biran je predsednik. U Francuskoj su održani lokalni izbori, a u Španiji regionalni. S obzirom na to da su u Srbiji istovremeno održani parlamentarni i lokalni izbori, a podatak o izlaznosti se odnosi na parlamentarne, u analizi nismo uvrstili podatke o izlaznosti na predsedničkim izborima.

Povezan sadržaj

Podsetimo, po podacima Republičke izborne komisije, na izbore u Srbiji izašlo je 3.221.908 od 6.584.376 birača upisanih u birački spisak. Odnosno, glasalo je 48,9 odsto birača.

Srbija, međutim, ne prednjači u odnosu na druge zemlje po izlaznosti, kao što tvrdi predsednik. Veću izlaznost zabeležila je Crna Gora 30. avgusta. Po podacima Centra za demokratsku tranziciju,  biračko pravo iskoristilo je 75,9 odsto birača, odnosno 410 hiljada građana Crne Gore. 

Na parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji, održanim 15. jula, prema podacima DIK, na izbore je izašlo 51,34 odsto birača. Glasalo je 942.334 od ukupno upisanih 1.814.236. Dakle, i ovde je izlaznost bila nešto viša nego kod nas.

Izbori za novi Parlament održani su i u Hrvatskoj, i to 5. jula. Tamo je izlaznost bila nešto manja nego u Srbiji – 46,90 odsto. 

Dakle, kako je u Crnoj Gori izlaznost bila daleko više nego u Srbiji, za izjavu da smo imali „jedan od najviših procenata izlaska od svih zemalja koje su u vreme kovida 19 izbore održavale“, predsednik dobija ocenu neistina.

 

Naslovna fotografija: FoNet