Korona (ne) odlaže izbore u svim zemljama

U Srbiji je Republička izborna komisija donela, u skladu sa Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja, Rešenje o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju izbora koji su raspisani za 26. april. Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da se izbori prekidaju i da je to dogovor postignut na sastanku sa učesnicima izbora. A kako saznaje “Danas”, mera o odlaganju izbora mogla bi da bude doneta oko 1. aprila. Kakva je situacija u drugim zemljama koje su zakazale izbore, a zatekla ih je pandemija korona virusa?

U Francuskoj je u nedelju ipak održan prvi krug lokalnih izbora, ali, kako su preneli francuski mediji, uz stroge sanitarne mere na biralištima. Drugi krug je zakazan za 22. mart.

RSE, 16. 3. 2020. godine
“Francuski predsednik Emanuel Makron nedavno je izjavio da će izbori biti održani, ali je pozvao građane i zvaničnike na biračkim mestima da poštuju sanitarne mere. U Francuskoj je do sada zabeleženo gotovo 4.500 obolelih i 91 smrtni slučaj. Pre otvaranja birališta, prostorije su dezinfikovane, kao i glasačke kutije, stolice i stolovi. Birači na ulazu dobijaju vlažne maramice za dezinfekciju, a na raspologanju su im bili i gelovi i asepsol. Mnoge opštine su obezbedile nove hemijske olovke, koje će se čistiti posle svakog korišćenja.”
Iako je izgledalo da će izbori u Severnoj Makednoji ipak biti održani 12. aprila, Zoran Zaev, lider Socijaldemokratske partije i bivši premijer, saopštio je da su političke stranke odlučile da za sada odustanu od toga.
Srna, 17. 3. 2020. godine
“Zdravlje i sigurnost naših građana nemaju cenu. Dogovorili smo se da nema uslova za održavanje izbora”, rekao je Zaev.

Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

S druge strane, Poljska za sada nije odložila održavanje predsedničkih izbora zbog korona virusa, javlja Rojters. Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da pomeranje predsedničkih izbora predviđenih za 10. maj nije u planu, ističući da trenutno ne postoji potreba za tim. Prethodno je zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Pavel Šefernaker izjavio da  mogućnost otkazivanja izbora nije isključena.

Blic, 15. 3. 2020. godine
'Izbori su za dva meseca. Videćemo. Naredni dani biće ključni i zavisnosti od toga kako će se bolest razvijati u Poljskoj, donećemo odluku. Takva odluka (o odlaganju izbora) nije doneta, ali nije isključena', rekao je Šefernaker.

U Sjedinjenim Američkim Državama predsednički izbori su u novembru, o njihovom odlaganju je još rano da se odlučuje, ali u Ohaju su, samo nekoliko sati pre unutarstranačkih izbora Demokatske stranke, vlasti te države odlučile da zbog pandemije ne otvore biračka mesta.

RSE, 17. 3. 2020. godine
Guverner Ohaja Majk Divajn, Republikanac, objavio je kasno sinoć na Tviteru da bi glasanje tokom krize Covid-19 birače izložilo zdravstvenom riziku. On je dodao da vlasti rade na tome kako da se biračima omogući da glasaju na neki drugi način.

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović