Izgradnja puta Kragujevac-Mrčajevci počinje 2020.

Beta, 2. 9. 2019. godine
“Izgradnja 35 kilometara brze saobraćajnice od Kragujevca do Mrčajevaca počeće iduće (2020) godine i koštaće 150 miliona evra.”  

Da će tokom 2020. početi izgradnja brze saobraćajnice od Kragujevca do Mrčajevaca, najavila je početkom septembra 2019. u Batočini tadašnja ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Ona je naglasila da su „Putevi Srbije“ obavezni da završe dokumentaciju, dodajući da će u državnom budžetu za 2020. godinu biti opredeljen deo novca za tu saobraćajnicu.

Beta, 2. 9. 2019. godine
„Negde u drugoj polovini sledeće (2020) godine ili trećem kvartalu, realno kada posmatramo stvari, trebalo bi da počne izgradnja te brze saobraćajnice“, rekla je Mihajlović. Ona je kazala da će se deonica Kragujevac-Mrčajevcu povezati s deonicom Preljina-Kraljevo.”
Nakon desetak dana JP „Putevi Srbije“ raspisali su tender za izradu dokumentacije, odnosno studiju opravdanosti s generalnim projektom izgradnje te brze saobraćajnice.

Infokg.rs, 11. 9. 2019. godine
“Ova javna nabavka ‘teška’ je 50 miliona dinara. Deo novca za ovu investiciju vrednu ukupno 150 miliona evra, prema ranijoj najavi ministarke Zorane Mihajlović, biće izdvojen iz republičkog budžeta za 2020, kada bi trebalo da počnu i radovi. Javni poziv raspisan je 11. septembra, a rok za podnošenje prijava je 14. oktobar, kada će one i biti otvorene. Kriterijum za izbor je ekonomski najpovoljnija ponuda.”

Međutim, prošla je cela 2020. godina, a izgradnja puta nije počela. Krajem oktobra ove godine v.d. direktora JP „Putevi Srbije” Zoran Drobnjak izjavio je da bi projekat trebalo da bude završen na proleće 2021. i da će tek tada uslediti izbor izvođača radova. On je, obilazeći završene radove na deonici puta Kragujevac-Batočina, kazao da se “pripremaju projekti” za izgradnju brze saobraćajnice koja će povezati Kragujevac sa Moravskim koridorom preko Mrčajevaca.

putevi-srbije.rs, 31. 10. 2020. godine
„Projekat bi trebalo da bude gotov do marta, zatim će uslediti odabir izvođača, posle čega izgradnja može početi.”
Budući da radovi na brzoj saobraćajnici od Kragujevca do Mrčajevaca nisu počeli tokom ove godine, a da se izbor izvođača najavljuje za proleće 2021, obećanje ministarke Mihajlović ocenjujemo kao – neispunjeno.

Foto: FoNet/MGSI