Imaćemo i mi laboratoriju za kontrolu mleka

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede o otvaranju nacionalne referentne laboratorije. (Večernje novosti, 17. 2. 2013. godine)
"Očekujemo da će laboratorija za kontrolu mleka početi sa radom u aprilu (2013.)"

Afera oko mleka zaraženog aflatoksinom pokrenula je i pitanje zašto u Srbiji ne postoji nacionalna referentna laboratorija, iako je planirano da bude otvorena još pre nekoliko godina.

Slučaj kontaminiranog mleka i kukuruza, potvrdio je neophodnost osnivanja nezavisne nacionalne laboratorije za kontrolu hrane jer se dešava da u privatnim laboratorijama isti uzorci budu potpuno drugačije ocenjeni. Inače, EU je za izgradnju laboratorije, od 2003. godine, našoj zemlji donirala 15 miliona evra.

Konačno, prva laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka s ovlašćenjem Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo počela je da radi 8. maja 2013. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Laboratorija je počela sa rutinskim radom, a tačan datum zvaničnog otvaranja biće naknadno određen.

Iako je od najavljenog roka prošlo nešto više, Golubović dobija ocenu „ispunjeno“ zbog važnosti za građane da Srbija dobije laboratoriju.