Ili UNMIK-Kosovo ili ne dolazim

Predsednik Tadić o učešću Srbije na regionalnom skupu o Zapadnom Balkanu u Sloveniji. (Tanjug, 05. 03. 2010. godine)
„Srbija prihvata učešće prištinskih vlasti na regionalnim skupovima samo pod imenom ‘Kosovo-UNMIK’. To je preduslov da Srbija na jednom takvom forumu učestvuje.“

Srbija niti na implicitan, niti eksplicitan način neće priznati nezavisnost Kosova bilo svojim odlukama, bilo učešćima na regionalnim forumima i susretima.

Novi Sad, 14. mart 2010. godine

Kada su se početkom marta premijeri Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Jadranka Kosor, sastali sa predsednikom Tadićem on im je poručio da učešće Srbije na forumu o Zapadnom Balkanu dolazi u obzir jedino ako predstavnici Albanaca sa Kosova i Metohije budu tretirani u skladu sa rezolucijom 1244. Iako je isprva slovenačka strana obećala da „na konferenciji neće biti istaknuti natpisi s nazivima delegacija učesnica skupa“ situacija se narednih dana izmenila, te je iz Prištine stigao glas da će Kosovo nastupiti kao samostalna država. U tom slučaju, ponovio je Tadić, Srbija neće prisustvovati skupu.

Slovenački premijer pokušao je, ipak, da privoli Tadića da dođe na Brdo kod Kranja kako konferencija ne bi izgubila na značaju. No, kako problem sa nastupom kosovske delegacije nije rešen predsednik Tadić je dan pred početak konferencije otkazao učešće. Nakon njega i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej odlučio je da ne otputuje u Sloveniju.

Srbija je od samog početka branila princip po kome delegacija Kosova može da učestvuje na regionalnim skupovima u skladu sa dokumentima UN, pre svega na osnovu Rezolucije 1244 SB UN. Organizatorima nije pošlo za rukom da se skup organizuje u skladu sa ovim principom i to onemogućava prisustvo srpskog predsednika skupu na Brdu kod Kranja.

saopštenje Pres službe predsednika Srbije, 19. 03. 2010. godine

S obzirom da je ostao pri tome da neće učestvovati na skupu ako delegacija Kosova ne bude imala predznak UNMIK Tadić na skali Istinomera dobija ocenu „dosledno“.