Groblje kućnih ljubimaca na Bežanijskoj kosi 2017. godine

Zamenik gradonačelnika Beograda o groblju kućnih ljubimaca. (Večernje novosti, 9. 2. 2017. godine)
“To (izgradnja grada za pse u Lipovačkoj šumi) neće biti brzo gotovo, jer je u fazi projekta, a ono što je planirano za ovu (2017) godinu je groblje kućnih ljubimaca na Bežanijskoj kosi.”

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je početkom 2017, dok je bio na funkciji gradskog menadžera, da je planirano da te godine Beograd dobije groblje kućnih ljubimaca.

Ipak, od toga nije bilo ništa, a ovih dana Vesić je najavio da će glavni grad, „konačno, prvi put u svojoj istoriji dobiti groblje kućnih ljubimaca“, navodeći da se to može očekivati sredinom 2021. godine.

Beoinfo, 17. 8. 2020. godine
“On je rekao da će do kraja ove nedelje biti raspisan tender, zbog čega je, u ‘Veterini Beograd’, prisustvovao prikazu projekta groblja kućnih ljubimaca koje će se nalaziti u Bloku 51, na Novom Beogradu, u blizini Bežanijske kose.”

Inače, planovi za groblje kućnih ljubimaca u Beogradu protežu se godinama, skoro decenijama unazad, a i aktuelni gradski čelnici nisu zaostajali u obećanjima i rokovima za ovaj projekat.

Još krajem 2008. tadašnji zamenik sekretara za komunalne poslove u upravi grada Beograda izjavio je da bi radovi na izgradnji groblja za kućne ljubimce trebalo da počnu na proleće 2009.

Politika, 17. 12. 2008. godine
„Odeljenje (za veterinu Sekretarijata za stambene i komunalne poslove Gradske uprave) će, između ostalog, upravljati odlaganjem i uništavanjem životinjskog otpada i izgradnjom groblja za kućne ljubimce u Novom Beogradu, na kojem bi radovi trebalo da počnu na proleće.“

A u oktobru 2015. tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je izgradnju groblja za kućne ljubimce do kraja 2016. godine. 

Beoinfo.rs, 12. 10. 2015. godine
„Grad Beograd je jedina metropola u ovom delu Evrope koja nema adekvatno mesto za sahranjivanje kućnih ljubimaca. Imamo lokaciju na Bežanijskoj kosi, trenutno se radi projekat i očekujem da će projekat biti realizovan tokom naredne godine.“

Potom, krajem novembra 2018, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao je da je Grad Beograd u poslednjih pet godina uredio više od 30 “pet zona”, odnosno igrališta za kućne ljubimce i najavio da će naredne (2019) godine na Novom Beogradu početi izgradnja groblja za kućne ljubimce. (Tanjug, 26. 11. 2018. godine)

A u februaru 2019. Vesić je izgradnju najavio za 2020.

Mondo.rs, 1. 2. 2019. godine
'Iz budžeta Grada Beograda za ovaj projekat (groblje za ljubimce) izdvojen je 101 milion dinara posredstvom Direkcije za građevinsko zemljište, a nalaziće se u Bloku 51, uz Ulicu surčinski put. Radovi će trajati od rane jeseni pa do kraja godine, tako da početkom 2020. godine građani mogu da očekuju prvo groblje za kućne ljubimce', rekao je Vesić i dodao da je svestan problema koji vlasnici imaju ukoliko im ugine kućni ljubimac.

Ipak, izgradnja je sada pomerena na 2021. godinu. Groblje će, kako je rečeno, u prvo vreme imati 730 kolumbarijuma, 839 grobnih parcela za male, srednje i velike kućne ljubimce, „kao i 760 grobnih mesta za vlasnike koji žele da na poseban način obeleže grobno mesto kućnog ljubimca“.

„Beograd je izdvojio oko 168 miliona dinara, odnosno skoro 1,5 miliona evra za izgradnju kompleksa koji će imati hektar i po, administrativnu zgradu od 300 kvadrata, parking sa 20 mesta, krematorijum, različita mesta za sahranjivanje kućnih ljubimaca i to će, kako i dolikuje, biti pravo mesto za sahranjivanje kućnih ljubimaca“, kazao je Vesić. 

RTS, 17. 8. 2020. godine
Kompletna procedura trajaće dva do tri meseca, možda i kraće, a šest meseci biće vreme za izradu čitavog projekta.
'To praktično znači da ćemo u maju ili junu sledeće godine imati groblje kućnih ljubimaca, tako da će Beograd konačno dobiti ono što imaju mnogi drugi veliki gradovi: dostojno mesto za sahranu kućnih ljubimaca', kaže Vesić.

Budući da je izgradnju groblja kućnih ljubimaca najavio za 2017, a da je rok sada pomeren na 2021. godinu, obećanje  zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića ocenjujemo kao – neispunjeno.  

Foto: FoNet/Zoran Mrđa