Gradnja brze pruge Beograd-Niš počinje u oktobru 2022.

Bivši ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o brzoj pruzi Beograd-Niš. (Tanjug, 22. 4. 2022. godine)
„U oktobru će početi izgradnja brze pruge od Beograda do Niša.“

Da će dugo najavljivani radovi na izgradnji brze pruge od Beograda do Niša startovati u oktobru, sada već bivši ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović najavljivao je u više navrata ove godine. Tako je u aprilu, tokom vožnje „Sokolom“ od Beograda do Novog Sada, istakao da je cilj da brzom prugom budu povezana tri najveća grada u Srbiji i da radovi na deonici do Niša počnu na jesen.

Tanjug, 22. 4. 2022. godine

'Prva deonica brze niške pruge biće od Stalaća do Đunisa, rekao je Momirović odgovarajući na pitanje Tanjuga da li bi moglo da bude ugroženo najavljeno finansiranje tog projekta uz učešće EU zbog aktuelne krize u svetu i međunarodnih odnosa, i poručio da nijedan aktuelni infrastrukturni projekat u zemlji neće stati.'

I dve nedelje kasnije, prilikom obilaska radova kod petlje Merošina, ponovio je da će radovi na izgradnji pruge početi u oktobru, dodajući da očekuje da se projekat završi za tri i po godine.  

Tanjug, 5. 5. 2022. godine

'Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momiroviće rekao je danas u Nišu da u oktobru počinju radovi na železničkom Koridoru 10, odnosno brzoj pruzi od Beograda do Niša. 'Očekujem da u naredne tri i po godine završimo taj projekat. To je najveći projekat koji trenutno pripremamo. Radimo ga u saradnji sa našim evropskim partnerima od kojih očekujemo da dobijemo bespovratna sredstva u iznosu od oko 500 miliona evra i ja očekujem da ćemo relativno brzo najboljim vozovima povezati Niš i Beograd', rekao je Momirović nakon obilaska radova na početku 'Auto-puta mira' ka Albaniji kod Merošine i na proširenju niškog aerodroma.'

Inače, još krajem 2019. predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, tokom posete Grčkoj, izjavio da će Srbija “uskoro” početi da gradi brzu prugu između Beograda i Niša. Nekoliko meseci potom, kada je u maju 2020. sa ambasadorkom Kine u Beogradu Čen Bo obilazio gradilište deonice pruge Beograd-Stara Pazova, naglasio je da bi brza pruga trebalo da se produži do Preševa.

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 27. 3. 2021.

U julu 2020. najavio je da će za tri meseca biti potpisan sporazum o izgradnji brze pruge, napominjući da će se vozom iz Beograda do Niša stizati za sat i 20 minuta do kraja 2023. godine

Narednog meseca je tadašnja ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila da se vode pregovori sa kineskom kompanijom CRBC o izgradnji brze pruge od Beograda do Niša i Preševa i da bi predlog komercijalnog ugovora trebalo da bude pripremljen u naredna tri meseca. A u oktobru 2020. predsednik Vučić izjavljuje da je Srbija od EU tražila 50 odsto granta za izgradnju pruge i istakao “da ćemo, ako oni ne prihvate, tu prugu graditi sa kineskim CRBC“.

Od tada je prošlo još pola godine, kada je, u aprilu 2021, Vučić saopštio da je u Briselu dogovorio podršku EU za izgradnju železničke pruge između Beograda i Niša, kao i od Niša do granice sa Severnom Makedonijom. Na samom kraju 2021. predsednik Srbije izjavio je da će brza pruga od Beograda do Niša biti završena 2026. godine i da će tada građani „imati na raspolaganju i najsavremenije i komforne vozove, sedišta sa grejačima, i da će uživati u vožnji vozom“.

A u junu ove godine regionalni direktor Evropske investicione banke za Zapadni Balkan i Tursku Gvido Klari istakao je da EU priprema finansiranje projekta brze pruge od Beograda do Niša.

Tanjug, 30. 6. 2022. godine

'EU priprema finansiranje projekta brze pruge od Beograda do Niša, potvrdio je Tanjugu regionalni direktor Evropske investicione banke za Zapadni Balkan i Tursku Gvido Klari i naveo za Tanjug da su predviđena ulaganja od oko dve milijarde evra, od čega EIB planira da finansira milijardu. 'Radimo sve što je moguće da se ubrza odobrenje projekta ulaganja u izgradnju brze pruge od Beograda do Niša', rekao je Klari.'

Narednog meseca „u okviru aktivnosti na obezbeđivanju finansijskih sredstava za realizaciju projekta izgradnje brze pruge Beograd-Niš“, urađena je procena uticaja ovog projekta na životnu sredinu i socijalna pitanja, da bi u avgustu ministar Momirović najavio da će izgradnja železničke obilaznice oko Niša u dužini od 22 kilometra početi u martu 2023, nakon što na jesen budu počeli pripremni radovi na izgradnji brze pruge od Beograda do Niša.

A nova-stara predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je krajem oktobra, u svom ekspozeu, navela da „u mandatu ove Vlade krećemo i sa radovima na izgradnji brze pruge od Beograda do Niša, čija je priprema u toku“.

S obzirom na to da radovi na izgradnji brze pruge od Beograda do Niša nisu počeli u oktobru ove godine, kako je to najavljivao aktuelni ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović, njegovo obećanje ocenjujemo kao – neispunjeno.  

Foto: Instagram@tomamomirovic