Glasaćemo za rezoluciju

Lider Jedinstvene Srbije o podršci dekalaraciji o Srebrenici. (FoNet, 30. 03. 2010. godine)
„Glasaćemo ‘za’. Naš zahtev je bio veoma poznat. Mi smo da se osude svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije i upravo je to dogovoreno da u drugoj deklaraciji se postigne takav tekst i biće veoma brzo na dnevnom redu.“

https://youtube.com/watch?v=EFabusmn3dI%3Frel%3D0

Tako je govorio Marković na dan glasanja. A kakav je taj njegov „poznati“ stav bio pre samo dva meseca ?

Poslanici iz Jagodine u parlamentu Srbije neće glasati za rezoluciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici. Aleksandar Janković iz Demokratske starnke, Petar Petrović i ja iz JS, nećemo glasati za rezoluciju, zastupaćemo interese građana Srbije, a posebno interese našeg pravoslavnog naroda – to je naša poruka onima koji traže da glasamo o ovom dokumentu.“ (Tanjug, 14. 01. 2010. godine)

Palma je, dakle, bio izričito protiv glasanja za deklaraciju o Srebrenici i nije pominjao nikakve uslove na osnovu kojih bi eventualno, ipak, podržao nameru kolega iz vladajuće koalicije. Tokom marta delimično je omekšao svoj tvrdi stav, ali je i dalje bi izričit bez čega neće biti dogovora.

Jedinstvena Srbija neće glasati za skupštinsku rezoluciju o Srebrenici u kojoj se pominje genocid nad Muslimanima, već samo za deklaraciju u kojoj se osuđuju svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije.

Nedeljni telegraf, 02. 03. 2010. godine

Ukoliko istoga dana na sednici Skupštine Srbije ne vidimo i drugu deklaraciju u kojoj će se jasno deklarisati, da se osuđuju svi zločini koji su vršeni na prostoru bivše Jugoslavije, nećemo glasati za predlog deklaracije o Srebrenici, koji će u utorak biti na dnevnom redu.

Tanjug, 28. 03. 2010. godine

Ispunjen je samo uslov da se ne pominje reč genocid, dok osude svih zločina u tekstu, kao i nacrta druge deklaracije nije bilo. I pored toga Palma je glasao „za“. Školski primer nedoslednosti.