Elektronska knjižica je uslov za EU integracije

“Elektronska knjižica je uslov za evropske integracije.“

Direktor RFZO o elektronskim zdravstvenim knjižicama. (Politika, 5. 7. 2013. godine)

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) je, pozivajući se na izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija za 2012. godinu, izneo tvrdnju da su elektronske zdavstvene knjižice uslov za pristupanje Srbije EU.

Međutim, na sastanku ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović, predstavnika RFZO, poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića, direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Tatjane Babić i zaštitnika građana Saše Jankovića doneta je odluka da se odloži uvođenje novih knjižica.

Zaštitnik građana je negirao da je nova knjižica uslov za integracije. Kazao je da je za EU važna izrada elektronskog kartona odnosno baze podataka, dok je irelevantno kako će knjižica izgledati.

„Nema potrebe da se pravi zastoj kada je reč o elektronskom kartonu. U njemu treba da stoje podaci o pregledima, terapiji, uputima… Te stvari pišu u kartonu, a ne u knjižici. EU traži da se napreduje u tom pravcu. Odlukom da se odloži uvođenje novih knjižica, neće se kršiti zakon, jer je to u ovom trenutku dobar korak i očekujem da će odluku usvojiti parlament i vlada.“
Politika, 5. 7. 2013. godine

Objašnjenje je stiglo i od Delegacije Evropske unije u Srbiji.

„Elektronska zdravstvena knjižica o kojoj se raspravlja u Srbiji nije uslov EU i takve knjižice nemaju ni sve članice evropske zajednice. U EU postoji evropska zdravstvena osiguravajuća kartica, koja je obavezna za sve članice”, pojašnjavaju u Delegaciji EU u Srbiji u dopisu za „Politiku”. Međutim, ova kartica nije povezana sa elektronskom knjižicom i može da se koristi samo prilikom putovanja u druge zemlje – članice EU, ukoliko je korisniku neophodna medicinska pomoć.“
Politika, 1. 8. 2013. godine

 
Zato izjavu direktora RFZO ocenjujemo kao neistinu.

Naslovna fotografija: FoNet/ Nenad Đorđevoć