Daće ostavku, nego šta će

Potpredsednik Vlade o sukobu interesa ministra Škundrića (B92, 21. 11. 2009. godine)
„Ministar energetike (Petar Škundrić, prim. aut.) će poštovati odluku skupštinskog Odbora i, ako je potrebno, otići sa mesta predsednika skupštine akcionara NIS-a.“

Ivica Dačić o sukobu interesa, Beograd, 21. novembar 2009. godine

Odbor za rešavanje o sukobu interesa pokrenuo u novembru 2009. postupak protiv ministra Petra Škundrića jer je zaključio da se on nalazi na dve funkcije koje su nespojive. I pored povika javnosti, opozicije i medija da se odluči da li će sedeti u ministarskoj ili u fotelji predsednika skupštine akcionara NIS-a, on se sve vreme opirao tvrdeći da ga je Vlada postavila na to mesto i da nema ni govora o sukobu interesa.

Četiri meseca kasnije, Škundrić je, i dalje tvrdeći da štiti državne interese u sada većinski ruskoj kompaniji, ipak podneo ostavku na mesto predsednika skupštine akcionara.

Uprkos tome sam podneo ostavku Vladi na funkciju predsednika Skupštine akcionara, a to znači da sam učinio sve što je do mene.“ (Tanjug, 18. 03. 2010. godine)

Da li mu je predsednik stranke, Ivica Dačić, pomogao da „odluči“ da podnese ostavku ministar nije obznanio, ali Istinomer može da konstatuje da je Dačić ispunio obećanje da će Petar Škundrić otići sa mesta predsednika skupštine akcionara NIS-a.

Naslovna fotografija: FoNet/MOD