Ćutim ko zaliven, nisam ih spomenuo sedam meseci

Predsednik Srbije o odnosu sa Crnom Gorom (YT/SNS, 3. april 2022.)
Sa Crnom Gorom? Smatram li se ja nečim odgovornim? Ćutim ko zaliven, sedam meseci nisam izgovorio Crna Gora. Nisam izgovorio te dve reči.

U nedelju veče od predsednika Srbije čuli smo više od jedne neistine. Osim njegove ocene izborne kampanje, izjava o odnosu sa Crnom Gorom, takođe, može da se svrsta u red manipulacija.

„Sa Crnom Gorom? Smatram li se ja nečim odgovornim? Ćutim ko zaliven, sedam meseci nisam izgovorio Crna Gora. Nisam izgovorio te dve reči. Šta ste to čuli? Osim što me svakoga dana vređaju kako hoću nešto da osvojim ili ne znam šta, ja im ni ime nisam pomenuo, od države. Niti bilo šta slično. Ni u šta se nisam mešao. Nisam ni pratio. Ne znam ni kad će nova Vlada, ni ko će u novu Vladu, niti bilo šta. U čemu je problem? Ali, ako vam je tako lakše, ja razumem da je nekima u regionu za Srbija sve kriva. Ja tu vrstu generalne krivice nikada neću da prihvatim“, rekao je Vučić na konferenciji za medije, odgovarajući na pitanja o odnosima u regionu.

Da li zaista nije ništa govorio o Crnoj Gori proteklih sedam meseci, toliko da nije spomenuo ni ime države?

Sudeći po medijima koji su prenosili njegove izjave, činjenice, ipak, govore nešto sasvim drugačije.

„Navikli su da upravljaju Srbijom. Mi nećemo da upravljamo Crnom Gorom. Dok sam živ neću vam dati da Srbiju pokorite onakao kako ste je pokoravali 30 godina. A vi znate šta to znači. dota je bilo rasturanja Srbije iz Beograd i sa Vračara i rasturanja droge“, naveo je Vučić, gostujući na televiziji Prva, a preneo je Danas 5. septembra 2021.

Srbija nije zainteresovana za rušenje nezavisnosti ni Crne Gore, ni Hrvatske, ni Bosne i Hercegovine, niti bilo koje druge zemlje u regionu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 8. septembra u obraćanju medijima u Palati Srbija.

„Ničiju samostalnost, ničiju nezavisnost ne pada nam na pamet da urušavamo, ništa nas od toga ne zanima“, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

On je naveo da je nakon ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Cetinju u Crnoj Gori počela „orkestrirana i organizovana“ kampanja protiv Srbije.

'Krenuli su napadi iz Hrvatske, naravno i iz Crne Gore, gde sam uvek tema broj jedan. Pročitao sam da su me pojedini strani predstavnici optužili da preko SPC želim da pravim 'veliku Srbiju' i za partnerstvo sa (predsednikom Crne Gore) Milom Đukanovićem', rekao je Vučić na konferenciji za novinare. (Izvor: Radio Slobodna Evropa, 8. septembar 2021.)

Kao i, u istom izveštaju:

On je dodao da je 'u svim hrvatskim medijima vođena besmislena patološka kampanja' protiv njega, uz tvrdnje da je on izveo ustoličenje i da je upravljao helikopterskim jedinicama na Cetinju 5. septembra.

„Sa druge strane, da sam ja uradio sve i da sam upravljao bilo kakvim procesima, nisam, osim što sam bio naravno zainteresovan iz milion razloga“, rekao je Vučić i dodao da je o dešavanjima u Crnoj Gori dobijao informacije „celu noć“. (RSE, 8. septembar 2021.)

Nekoliko dana kasnije, opet je komentarisao Crnu Goru.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, reagujući na izjavu crnogorskog predsjednika Mila Ðukanovića da bi Srbija Kosovo bez Albanaca i Crnu Goru bez Crnogoraca, da se iza te izjave krije Ðukanovićeva podsvijest, jer je on zapravo taj koji želi Crnu Goru bez Srba, prenosi Tanjug.

“Niti želim, niti je moguće Kosovo bez Albanaca, niti Crna Gora bez onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci. To je nemoguće i nikada mi nije bio cilj”, izjavio je Vučić u Kraljevu, odgovarajući na pitanja novinara.

Kako kaže, iza te izjave leži podsvijest Mila Ðukanovića, koji želi i, dodaje, uvijek je želio i sve što je radio, radio je da postoji Crna Gora bez Srba.

Na Kosovu živi 93 posto Albanaca

“Želim Crnu Goru u kojoj će da žive Crnogorci, Srbi, Albanci, Bošnjaci i svi ostali, samo da svi imaju pravo da budu ono što jesu. Samo nemojte da se služite trikovima… On želi da stvaranjem Crnogorske pravoslavne crkve, pokaže da tamo nema SPC… Upravo ste autoprojekcijom pokazali da je to tako”, rekao je predsjednik Srbije. (Izvor: Al Džazira, 12. septembar 2021.)

Izvor: Skrinšot/Politika, 17. septembar 2021.

U februaru ove godine smo čuli slične komentare:

Izvor: Vreme

Vučić je na svom Instagram profilu napisao da su „večeras (2.11.2022.) u Beogradu poželeli dobrodošlicu premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću“.

„Uveren sam da Srbija i Crna Gora mogu i moraju bolje da sarađuju, kako na političkom nivou, tako i na polju ekonomije“, napisao je Vučić.

Izvor: Instagram/buducnostav

Pre mesec dana Vučić je analizirao i najnovije mere u Crnoj Gori koje se tiču doprinosa i osiguranja.

On je kazao da kada bi u Srbiji primijenili program ''Evropa sad'' ne bi imali para za bolnice i ljekove.

''Znate li šta znači da instant povećate plate za onoliko za koliko mi inače planiramo da ih uvećamo a da ne ukidamo doprinose? Da neće biti bolnica, ljekova... Nećete imati novca u budžetu zbog ogromnih isplata koje ćete imati. Neće biti novca za bolnice, ljekove, naše penzionere. Kažite to tako ljudima.'', kazao je Vučić za TVB92.

Vučić je prokomentarisao navode analitičara koji tvrde da je program uspio u Crnoj Gori.

''Evo kako je uspjelo. Samo u mjesec dana 25 odsto ima manje uplata u penzijsko-invalidsko osiguranje. Ko će to da nadoknadi? Vidjećete za pet mjeseci šta će da bude. A šta sa tim što je formalno prijavljenih sa 160.000 spalo na 103.000 Ili se isplaćuje na crno ili se radi na pola radnog vremena ili se ne radi uopšte. Nemojte da se igrate nije ekonomija pitanje političkih odluka'', kazao je Vučić. (Izvor: portalanalitika, 9. mart 2022.)

U martu na jednom od skupova, Vučić je izjavio:

„Očekujte svašta, danas je vlada Crne Gore, a to nije uradila ni Đukanovićeva, zabranila glasanje u Beranama i pojedinim mestima za naše izbore, Kurtijeva vlada je tražila da priznamo nezavisnost Kosova da bi organizovali glasanje. Sutra će i u Crnoj Gori, ali i Aljbin Kurti dobiti odgovor, znate kakav će odgovor da dobiju. Odgovor ozbiljnih i odgovornih ljudi, ali će biti sa dalekosežnim posledicama.“

***

S obzirom na brojne komentare o i u vezi sa Crnom Gorom proteklih meseci, izjava Aleksandra Vučića da ćuti ko zaliven i da nije spomenuo Crnu Goru proteklih sedam meseci, dobija ocenu – kratke noge.

 

Foto: Facebook / Aleksandar Vučić