Branim ih, kad ih ne psujem i ne bijem

Lider NS o Zakonu o informisanju. (FoNet, 23. 8. 2009. godine)
„Zakon o informisanju ne sme da se donese, ne smeju da se štite političari zakonom, a mediji imaju pravo da pišu. Evo, ovaj je napisao (novinar) šta je hteo, ja sam to dao advokatu, a sud neka radi svoj posao.“

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić od početka rasprave o Zakonu o informisanju, iznosi stav da je predlog zakona veoma sraman i da predstavlja „bruku od zakona u 21. veku“. Ilić je u više navrata, od početka rasprave, govorio da „novinari treba da pišu i da rade svoj posao“ i da nisu potrebne drakonske kazne i zakoni, „koje predstavljaju odluke diktatorskih režima“. Ilić sada tvrdi da će ukoliko novinari pišu neistine o njemu, uzeti advokata i slučaj predati sudu, ali nije uvek bilo tako. Ilić je često dolazio u fizički i verbalni sukob sa novinarima i ne birajući reči i dela pokušavao da spreči novinare da mu postave određena pitanja. Tokom 2001. godine verbalno je napao i najvulgarnijim rečima vređao novinarku Studija B Olju Bećković, u oktobru 2002. godine napao je i vređao novinarke TV Čačak, a u junu 2003. godine u studiju je verbalno, a potom i fizički, napao novinara novosadske televizije Apolo Vladimira Ješića i šutnuo ga u potkolenicu.

Ilić je i tokom mandata ministra za kapitalne investicije imao nekoliko obračuna sa novinarima. Prilikom otvaranja žičare na Kopaoniku, avgusta 2005. godine, Ilić je oštro napao i lično vređao novinarku televizije B92 Anu Veljković koja mu je postavila pitanje o Marku Miloševiću.

Gospodo sa B92, gde god odete napravite haos. Gde god dođete napravite provokaciju. Vi ste bolesni, vi ste za psihijatrijsku kliniku, vi treba da se lečite kolektivno. Vama treba tretman na Kopaoniku, napravićemo jedan centar za vas, da vas zbrinemo. To vam ja obećavam, evo pomoći ću vam, vašeg velikog stručnjaka Verana Matića da dovedete da ljudi gledaju poslednje idiote u Srbiji„. B92, 16. 8. 2005. godine

Ilić je i na ličnoj osnovi pokušao da se obračuna sa novinarkom i tom prilikoj je izjavio: „Vi samo pričate, vi ste toliko napadni, vi se takvi ne možete udati. Ja brinem za vas. Kako ćete, vas niko neće“ Urednički tim Istinomera smatra da je Ilićeva izjava nedosledna jer je u suprotnosti sa njegovim delima.

Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Ðorđević