Beograd nije jedan od najzagađenijih gradova na svetu

Predsednica Vlade o zagađenju vazduha u glavnom gradu Srbije  (Hit tvit, 20. decembar 2020. godine)
24. 12. 2020.
Teme / Ocene: Istinitost, Skoro istina
„Svakako nismo jedan od najzagađenijih gradova na svetu“.

U emisiji Hit tvit Televizije Pink prošle nedelje razgovaralo se i o zagađenosti vazduha u Beogradu i celoj Srbiji. Na pitanje voditeljke Verice Bradić kako je moguće da smo došli u vrh evidencije zagađenih gradova, predsednica Vlade Ana Brnabić odgovorila je da Beograd nije jedan od najzagađenijih gradova na svetu, ali da Srbija svakako ima problem.

Povezan sadržaj
Miljana Miletić 30. 10. 2020.

„Mi nemamo dovoljno mernih stanica, ono šta imamo su merne stanice na crnim tačkama gde su zagađenja najveća, tako da je to ono što se u Beogradu meri, u drugim gradovima ima mnogo više mernih stanica, ali gradovi nisu ni poredive veličine“, rekla je premijerka.

Dodala je i da ne želi da relativizuje problem: „Svakako imamo problem zagađenja i taj problem je višedecenijski i na njemu moramo da radimo.”

Istinomer je proverio da li premijerka s pravom tvrdi da naša prestonica nije među svetskim gradovima u kojima se diše najlošiji vazduh.

Po podacima iz izveštaja AirVisual-a za 2019. godinu, a na osnovu parametra koji se odnose na PM 2.5 čestice, Srbija je na 32. mestu, dok po rangiranju najzagađenijih gradova na svetu Beograd zauzima 706. mesto.

Beograđani su baš te godine saznali da je jednog dana Beograd bio lider po zagađenosti vazduha i da je pretekao gradove poput Pekinga i Džakarte. Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje tada su tvrdili da ovi podaci nisu precizni.

„Sajt AirVisual je jedna demonstracija moći obrade velikog broja podataka u realnom vremenu. Međutim, nije do kraja jasno odakle ti podaci potiču, koji je kvalitet podataka i načina na koji se oni obrađuju”, naveli su.

Podaci za Beograd nisu manje zabrinjavajući ni po poslednjem izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), u kojem se navodi je da je merna stanica na Novom Beogradu čak 169 dana u tokom prethodne godine pokazivala prekoračenje dnevne granične vrednosti.

U tekstu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Štetan vazduh širom Srbije, ali u nekim mestima zvanični podaci kasne sa upozorenjem” navedeno je da prošlogodišnji podaci sa mernih stanica Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd pokazuju da je na većini mesta u glavnom gradu zagađenje PM česticama mereno u proseku mesec i po dana godišnje, što se smatra lošim uzorkom i nedovoljnim merenjem.

Ipak, unapređenje monitoringa kvaliteta vazduha neće smanjiti zagađenje vazduha, stoji u izveštaju SEPA-e, ali će se barem raspolagati preciznijim podacima.

Do tada, oslanjajući se na procenu specijalizovanog sajta koji upoređuje zagađenost vazduha širom sveta da je Beograd 706. najzagađeniji grad globalno, izjava premijerke Ane Brnabić da Beograd nije najzagađeniji grad na svetu dobija ocenu – skoro istina!