Beograd neće razgovarati sa Prištinom!

Ministar spoljnih poslova o razgovorima sa zvaničnom Prištinom. (Press, 6. 8. 2008. godine)
21. 10. 2011.
Teme / Ocene: Istinitost, Neistina, Politika
„Direktnih razgovora sa nelegalnim organima u Prištini, pod aktuelnim okolnostima, neće biti.“

U prvim danima nakon formiranja nove Vlade Srbije ministar spoljnih poslova kategorično je tvrdio da izvršna vlast neće imati direktne razgovore sa vlašću u Prištini.

„Nema govora o bilo kakvim direktnim razgovorima sa secesionističkim vlastima u Prištini, osim o budućem statusu naše južne pokrajine. Jednostrano proglašena nezavisnost Kosova učinjena je uz direktno kršenje Ustava Srbije, Rezolucije 1244 i međunarodnog prava. Mi radimo na suzbijanju posledica tog jednostranog čina i jedan od najvažnijih koraka jesu onaj na Generalnoj skupštini UN i naše inicijative Sudu pravde. Ukoliko budemo uspešni, onda možemo sagledati mogućnosti razgovora sa Prištinom i svim ostalim zemljama o rešenju problema Kosova, ali pod pokroviteljstvom UN, kao i do sada. Direktnih razgovora sa nelegalnim organima u Prištini, pod aktuelnim okolnostima, neće biti.“
Press, 6. 8. 2008. godine

Međutim, u martu 2011. zvanični Beograd i zvanična Priština počele su u Briselu, pod okriljem Evropske unije, razgovore o rešenju problema, između ostalog, carinskih pečata, katastra i matičnih knjiga.

Izjava ministra spoljnih poslova pokazala se neistinitom.