Aflatoksin vraćamo na 0,05

Ministar poljoprivede o izmenama pravilnika o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku. (Tanjug, 12. 12. 2013. godine)
"Najkasnije u aprilu iduće godine dozvoljena količina aflatoksina u mleku biti vraćena na 0,05 mikrograma po kilogramu."

Vlada Srbije 28. februara 2013. dozvolila je povećanje granice dopuštene koncentracije aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,5 migrograma po litru. Vrlo brzo tadašnji prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio da će „najkasnije za 15 dana“ granica za dozvoljenu količinu aflatoksina biti vraćena na prethodni nivo. Međutim, to se nije desilo.

Novi ministar poljoprivrede Dragan Glamočić je krajem prošle godine istakao da će „najkasnije u aprilu 2014“ dozvoljena količina aflatoksina u mleku biti vraćena na 0,05 mikrograma po kilogramu.

Pravilnik o vraćanju dozvoljenog nivoa aflatoksina u mleku sa 0,5 na 0,05 mikrograma po litru potpisan je 31. marta i po rečima ministra Dragana Glamočića trebalo bi da počne da se primenjuje od 1. jula.

„Glamočić je rekao da je u Srbiji mleko „odličnog kvaliteta“, a nivo aflatoksina u mleku u velikoj većini uzoraka već ispod granice od 0,05 mikrograma po kilogramu, što će u potpunosti biti regulisano i novim pravilnikom.“
RTS, 31. 3. 2014. godine

Zato izjavu sada već bivšeg ministra poljoprivrede ocenjujemo sa „radi se na tome“.