Granicu za aflatoksin vraćamo za 15 dana

Potpredsednik Vlade o vraćanju dozvoljenog nivoa aflatoksina. (RTS, 4. 3. 2013. godine)
"Očekujem, da bismo završili celu priču, da ljudi razumeju koliko se ozbiljno pristupilo, da u roku od 15 dana najkasnije Ministarstvo poljoprivrede vrati meru dozvoljenog aflatoksina na 0,05 posto sa 0,5 posto i mislim da ćemo biti u situaciji da to sve obezbedimo.“

Nakon što je Vlada Srbije 28. februara dozvolila povećanje granice dopuštene koncentracije aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,5 migrograma po litru, prvi potpredsednik Vlade najavio da će najkasnije za 15 dana granica za dozvoljenu količinu aflatoksina biti vraćena na prethodni nivo.

Tri meseca kasnije, početkom juna, gostujući u emisiji „Kažiprst“ na TV B92,  Vučić je rekao da ne zna koliki je trenutno nivo aflatoksina u mleku, ali je kazao da je smanjen i da će uskoro i formalno ponovo biti propisano da ne sme da bude veći od 0,05 mikrograma po litru, što je evropski standard. Upitan šta se desilo s njegovom najavom iz marta da će Vlada uskoro doneti uredbu po kojoj će dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku biti vraćen na 0,05 mikrograma, Vučić je rekao da će Vlada uskoro doneti tu odluku:

„Uskoro će se ponovo podzakonskim aktima smanjiti nivo aflatoksina – rekao je Vučić, i naveo da su oni koji su tvrdili da domaće mleko ne valja, kupili stanove po Beču, a poljoprivrednici su zbog te tvrdnje imali gubitke“.
Blic, 5. 6. 2013. godine

Aktuelni ministar poljoprivrede Dragan Glamočić najavio je da će nivo aflatoksina biti vraćen na raniji nivo u aprilu 2014. godine.

Zato izjavu potpredsednika Vlade Srbije ocenjujemo kao neispunjeno obećanje.