Stav Srbije, TV Prva (16. 2. 2014. godine)
“Da idem sa Tadićem? A šta hoće Tadić?! On je video da Srbija gori, pa se vratio da ugasi požar. A je l možda on za nešto odgovoran?”

Predsednik Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović u predizbornoj kampanji u februaru prošle godine kategorički je odbijao mogćnost sasradnje sa Borisom Tadićem i njegovom tadašnjom Novom demokratskom strankom. Tadića je u to vreme karakterisao kao „neodgovornog i nesposobnog“, a njegovu stranku nazivao „krnjom Demokratskom strankom“.

Stav Srbije, TV Prva, 16.2.2014. godine
„Je l’ mislite da danas nekog u Srbiji može da motiviše poruka “Hajde da stvorimo evropsku Srbiju, dajte da stvorimo institucije, hajde da unapredimo obrazovanje”, a sve vam to govori čovek koji je učinio sve da ništa od toga ne bude“.

Međutim, izgleda da je sa promenom imena stranke Borisa Tadića, Jovanović promenio i mišljenje o nekadašnjem stranačkom kolegi. Tako nas je samo godinu dana kasnije sačekala vest o formiranju novog opozicionog saveza i pomirenju izmedju Čedomira Jovanovića i Borisa Tadića. Dvojica nekadašnjih saboraca prošli su put od medjusobnih optužbi do prihvatanja razlika.

TV N1, 17.10.2015. godine
“Želim da pored razlika, koje su očigledne, u tom spektru stranaka i ljudi u kojem se i mi krećemo, prioritet bude ono što nam je zajedničko i ono što je naša zajednička obaveza. Tadić je puno toga dužan Srbiji, isto kao i mi. Dužna je i Demokratska stranka.”

Tadićev „dug“ jeste i Ustav iz 2006. godine, čiji je Čedomir Jovanović jedan od najvećih kritičara. Podsetimo, Jovanović se, zajedno sa Nenadom Čankom, zalagao za bojkot ustavnog referenduma, a tadašnju vlast, pa samim tim i Tadića, optuživao je za neregularnosti prilikom glasačkog procesa. Zbog svega toga, Jovanović je kategorički odbijao svaki vid saradnje sa bivšim predsednikom Srbije, a u prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji je iskazao i sumnje u Tadićevu sposobnost da bilo šta u Ustavu menja.

Stav Srbije, TV Prva, 16.2.2015. godine
„Tadić je doneo nov ustav i sad hoće da ga menja. Žao mi je, ali nije sposoban za to. I to je svakome jasno. “

Međutim, u LDP-u nakon godinu dana vise nemaju sumnje kada su u pitanju Tadićeve sposobnosti. Tvrde da su sa liderom SDS-a  uglavnom saglasni oko potrebnih ustavnih reformi.

„Srbija sad ima mogućnost da konačno dođe do Ustava koji bi je definisao kao moderno, evropsko društvu, koji bi je drugačije organizovao, dao veća ovlašćenja regionima i lokalnim zajednicama, približio moć odlučivanja ljudima i dao novi smisao i odgovornost njenim institucijama. Organizacija na čijem stvaranju radimo sigurno će imati znanje i legitimitet da bude važan učesnik tih promena koje Srbiju konačno treba da definišu kao zemlju čiji Ustav uvažava stvarnost na svim poljima i u svim segmentima.“

Za Isitnomer iz LDP-a potvrđuju stav Čedomira Jovanovića i kažu da su razlike između LDP i SDS-a irelevantne u odnosu na izazov zbog kog se udružuju, a to je konsolidacije građanske scene u Srbiji. 

„Smatramo da naša saradnja nije neprirodna i da su medijska spekulisanja o toj saradnji samo skretanje pažnje sa suštine naših razgovora, koja za cilj ima kandidovanje tema koje interesuju građane, tako da u ovom momentu naš savez vidimo kao protivtežu aktuelnoj vlasti i to je tema koja prevazilazi i odnos između Čedomira Jovanovića i Borisa Tadića i razlike među našim strankama.“

Iako je u svojim izjavama Jovanović bio oštriji, ni Tadić nije štedeo kritike na račun Jovanovića. Tako je predsednik SDS-a u decembru prošle godine tvrdio da saradnja sa LDP-om nije moguća jer je Čedomir Jovanović “u poslednje vreme postao nepristojan čovek” i da “ne zna šta mu je”. Optužio ga je za slabljenje opozicije i “nudjenje Vučiću”.

press.ba, 7.2.2014. godine
“Nisam ja razbio krhki opozicioni blok, on je postao takav zbog nakaradne politike i nerazumevanja toga šta je uloga opozicionih partija. Da li sam ja ili Čedomir Jovanović nudio javno i otvoreno saradnju Aleksandru Vučiću?”

Podsetimo, Tadićev SDS pominjao se prilikom prethodne rekonsturkcije Vlade kao novi koalicioni partner Aleksandra Vučića i stranka koja bi u Vladi zauzela mesta SPS-a. U međuvremenu je, izgleda, Boris Tadić i sam shvatio, a onda i uspeo da objasni Jovanoviću koja je uloga opozicionih partija i na koji način one treba da deluju.
Zbog svega navedenog, kao i velikog broja izjava u kojima je, za vreme prošlogodišnje predizborne kampanje, tvrdio da ne postoji nikakva mogućnost saradnje sa „nesposobnim Tadićem“, stav šefa LDP-a ocenjujemo kao nedosledan.