Umrlo više britanskih pilota, ali ne od vakcine

Četiri pilota britanske avio-kompanije jesu izgubila život, ali ne u istoj nedelji, kako se kaže u lažnoj vesti koja se širi društvenim mrežama, i svakako ne zbog toga što su primili vakcinu protiv kovida. Istina je, međutim, da jedan od njih izvesno jeste žrtva bolesti koja se vakcinom najefikasnije suzbija.

 

Smrt četvorice pilota British Airways-a novi je povod za širenje antivakcinalnih teza. Na društvenim mrežama je sredinom juna podeljena glasovna poruka u kojoj neimenovani muškarac kaže da su piloti umrli u jednoj nedelji usled primanja vakcine protiv kovida 19. Dalje tvrdi da je avio-kompanija u “kriznim pregovorima” sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva navodno u vezi s daljom dozvolom za letenje vakcinisanim pilotima. Taj audio snimak osnova je mnogih postova teoretičara zavere na društvenim mrežama i u Srbiji:

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

 

„ČETIRI PILOTA umrla za 7 dana u kompaniji British Airways!!!!! UZROK SE NE ZNA!!! MNOGI se pitaju, da li je zbog VAKCINACIJE???? ČUDNO JE, zbilja!!!!“

 

Istina jeste da su piloti umrli, ali ne od posledica vakcinacije i ne svi u jednoj nedelji.

“Nažalost, četiri člana [British Airways] pilotske zajednice su nedavno preminula. Mislima smo uz njihove porodice i prijatelje“, napisala je aviokompanija na Tviteru 17. juna, sa napomenom da su neistinite sve tvrdnje da su četiri smrtna slučaja povezana.

Identiteti tri preminula pilota, zajedno s uzrocima smrti, javni su i lako su proverivi. Ime četvrtog pilota takođe se pominje u zavereničkim objavama, ali detalji u vezi s njegovom smrću za sada nisu zvanično potvrđeni.

 

Uzroci smrti pilota se ne mogu povezati sa vakcinom

 

Kapetan Nikolas Sinot je umro početkom juna 2021. godine. Šezdesetogodišnji pilot je, kako prenosi Independent, proveo rekordnih 243 dana u bolnici u Hjustonu, nakon što je u martu prošle godine oboleo od teškog i dugotrajnog oblika kovida. Smrt Sinota se u najvećoj meri vezuje za posledice koje je ta bolest ostavila na njegov organizam. “Zapravo je čudo kako je uspeo da se vrati u Englesku nakon duge kome i otkazivanja vitalnih organa”, izjavio je nakon Sinotove smrti njegov hjustonski pulmolog Bindu Akanti. Povezivanje njegove tragedije s vakcinacijom je neumesno i neistinito.

 

Povezan sadržaj

 

Prvi viši oficir Edvard Brajs-Benet umro je 2. juna 2021. Viltširski portal “New Valley News” preneo je vest o njegovoj smrti nakon što je pronađen u nesvesnom stanju u lokalnom parku za brdski biciklizam. Tačan uzrok smrti tridesettrogodišnjeg pilota još uvek nije zvanično objavljen, međutim, izveštaj mrtvozornika pokazao je veliku povredu abdomena i trbušno krvarenje. Povezanost s vakcinama protiv kovida odbačena je i u ovom slučaju.

Prvi viši oficir Grant Merser je umro 4. maja 2021. O njegovoj smrti nije dostupno mnogo podataka osim da su porodica i prijatelji pilota otvorili online spomen stranicu kako bi skupili novac za njegovu sahranu. Međutim, osoba direktno upoznata s uzrokom smrti Mersera, rekla je portalu Snopes da nema veze s vakcinacijom.

Više od 44,8 miliona ljudi u Velikoj Britaniji je do kraja juna primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv korona virusa. Iako nije poznato da li su i četiri stradala pilota imunizovana protiv kovida, izveštaji mrtvozornika – kao i zvanični stavovi avio-kompanije i porodica pilota – jasno pokazuju da vakcine nisu uzrok smrti.

Naslovna fotografija: Facebook/Printscreen, Canva