U rudniku uglja u Poljskoj nije pronađena masovna grobnica ukrajinskih vojnika

Društvenim mrežama dele se tvrdnje da je u rudniku uglja „Bogdanka” u Poljskoj pronađena masovna grobnica ukrajinskih vojnika sa preko 500 leševa. O tome, međutim, ne postoje nikakvi krediblni dokazi. PR služba rudnika demantovala je autentičnost spornih navoda. Dezinformacija je potekla sa anonimnog Telegram kanala koji, prema tvrdnjama Službe bezbednosti Ukrajine, „koriste ruske specijalne službe za podsticanje antivladinih osećanja u Ukrajini”.
Izvor: Canva

Na društvenim mrežama i u ruskim medijima nedavno su procirkulisale tvrdnje o navodnom otkriću masovne grobnice ukrajinskih vojnika u poljskom rudniku uglja „Bogdanka”, koji se nalazi u blizini poljske granice sa Ukrajinom. U viralnim objavama tvrdi se i da su „ukrajinske vojnike, pod maskom lečenja, crni transplantolozi odvezli u Poljsku”.

Izvor: Facebook/Screenshot

Za ove tvrdnje, međutim, ne postoje dokazi.

Pretraga ključnih pojmova iz viralne objave nije pokazala nikakve rezultate koji bi uputili na kredibilne izvore. Do istog zaključka došle su i redakcije „StopFake” i „Raskrikavanje.ba” koje su se takođe bavile ovom temom.

Pres služba rudnika „Bogdanka demantovala je autentičnost spornih navoda za „StopFake” i ocenila ih kao „apsurdne”.

Ruski mediji preneli su navodnu „vest” pozivajući se na Telegram kanal propagandiste Kremlja Ruslana Ostaška, koji broji više od 345.000 članova. 

Međutim, „StopFake” je utvrdio da je dezinformacija prvobitno potekla sa anonimnog Telegram kanala “Шептун” (u prevodu: “šapat”) pod heštegom “нампишут” (u prevodu: “zapiši”), koji se koristi da se označi da je „informacija” potekla od čitalaca. 

Služba bezbednosti Ukrajine je više puta navela da ovaj Telegram kanal „koriste ruske specijalne službe za podsticanje antivladinih osećanja u Ukrajini”.

Izvor: Telegram/Screenshot

„StopFake” objašnjava da je dezinformacija o masovnoj grobnici u Poljskoj „deo propagandnog narativa Kremlja, kako bi se dokazalo da se strani plaćenici masovno bore na strani Ukrajine, dok ukrajinska vlada na sve moguće načine pokušava da sakrije velike gubitke u ljudstvu”.

***

Od početka rata u Ukrajini zabeležene su brojne dezinformacije koje su u rusko-ukrajinski sukob pokušavale da uvežu Poljsku. 

U decembru prošle godine bila je aktuelna dezinformacija da „poljske vlasti pokušavaju da zataškaju da je u Ukrajini poginulo preko 1200 poljskih vojnika, tako što tajno sahranjuju mrtve u američkom groblju u Olštinu u Poljskoj”.

U izveštaju „Varšavskog instituta” (geopolitičkog istraživačkog centra sa sedištem u Poljskoj) objavljenom 9. februara ove godine navodi se da „Rusija već godinama koristi dezinformacije kao oruđe u svojoj spoljnoj politici, pri čemu su Poljska i Ukrajina posebno ranjive na njene efekte”. U zaključku izveštaja navodi se da je cilj ovih napora „podrivanje ugleda i međunarodnog položaja ovih zemalja, kao i slabljenje njihovih odnosa sa drugim narodima”.

Povezan sadržaj

Portparol ministra-koordinatora za obaveštajne službe u Poljskoj Stanislav Zarin upozorio je na konferenciji za medije da se „u Poljskoj vodi kampanja dezinformacija u vezi sa izbeglicama iz Ukrajine”, preneo je „Euractiv” 3. februara ove godine.

Zarin je rekao da su zabeleženi slučajevi pokušaja obmane posredstvom imejlova i letaka koji su dospevali na adrese građana Poljske. U njima se navodno tvrdilo da „poljske institucije treba da prikupljaju informacije o ukrajinskim izbeglicama koje borave u Poljskoj”.

„Sugestija koja proizlazi iz ovih sadržaja je da Poljska priprema bazu podataka za buduću akciju mobilizacije, koja bi trebalo da se sprovodi u Poljskoj. Ovo je očigledno sugestija ruske strane, koja je deo različitih kampanja smišljenih da izazovu međusobno neprijateljstvo između Ukrajinaca i društava u zemljama u kojima trenutno žive”, ocenio je Zarin.

Naslovna fotografija: Canva