Vojnik u snegu – tranzicija dezinformacije

Fotografija vojnika u snegu deli se ovih dana na Fejsbuku uz tvrdnju da je na njoj srpski vojnik koji “čuva otadžbinu” na Košarama 1999. godine. Reč je, međutim, o fotografiji za koju se u prošlosti već netačno tvrdilo da prikazuje ukrajinskog, indijskog i vojnika Hezbolaha (proiranske šiitske partije iz Libana). Najraniji izvor fotografije na internetu upućuje na to da je na njoj zapravo ruski vojnik, fotografisan prilikom “ekstremnog treninga ruskih specijalnih snaga”.

Sporna fotografija zavejanog vojnika raširila se na Fejsbuku u Srbiji u oktobru i novembru ove godine, uz tvrdnju da je na njoj “srpski vojnik na Košarama* 1999. godine, na položaju, dok se greje ispod ćebeta”.

*Košare su vojna karaula na granici Kosova i Albanije gde se odigrala bitka između tadašnje Vojske Jugoslavije i Oslobodilačke vojske Kosova 1999. godine.

Naslovna fotografija: Facebook / Printscreen

Međutim, obrnutom pretragom fotografije saznajemo da je ona u prošlosti u više navrata korišćena za širenje dezinformacija.

Na društvenim mrežama širom sveta netačno se tvrdilo da je na fotografiji ukrajinski, indijski i vojnik Hezbolaha (proiranske šiitske partije iz Libana). O tome su pisale redakcije za proveru činjenica iz pomenutih zemalja.

Fotografija se delila uz navode da prikazuje “ukrajinskog vojnika koji spava u rovu držeći oružje dok je temperatura minus 20 stepeni celzijusa”, kao i uz tvrdnje da prikazuje “indijskog vojnika na Siačen glečeru”.

Međutim, obrnuta pretraga pokazuje da se fotografija najpre pojavila na ruskom forumu “o001oo.ru” 25. oktobra 2012. godine. Tu je, zajedno sa još jednom sličnom fotografijom, objavljena uz informaciju o otkrivanju spomenika “vojnicima specijalnih jedinica” u Sankt Peterburgu.

 

Ukrajinski portal za proveru činjenica “Stop Fake” navodi da su na fotografijama ruski vojnici, fotografisani prilikom “ekstremnog treninga ruskih specijalnih snaga”.

Fotografiju smo pronašli i na ruskoj društvenoj mreži “VK”. Objavljena je 21. decembra 2013. godine na profilu “СПЕЦНАЗ И ВДВ” – skraćenica za ruske specijalne i vazduhoplovne jedinice.

Izvor: VK / Printscreen

Naslovna fotografija: o001oo.ru/Screenshot