Nema dokaza da je u Ukrajini poginulo 1200 poljskih vojnika

Poljski medij, poznat po širenju proruske propagande, objavio je nedavno kolumnu čiji autor tvrdi da je do sada u Ukrajini poginulo preko 1200 poljskih vojnika. U tom tekstu se navodi da poljske vlasti “pokušavaju da zataškaju ove gubitke tako što tajno sahranjuju mrtve u američkom groblju u Olštinu u Poljskoj”. Priču su preneli ruski državni mediji i popularni Telegram kanali, kao i nekoliko domaćih portala. Prema javno dostupnim podacima, od početka ruske agresije u Ukrajini, poginulo je pet poljskih dobrovoljaca. Navodno “tajno američko groblje” ne postoji. Ministarstvo odbrane Poljske krajem novembra 2022. odobrilo je prelazak na američki model vojnih groblja, koja će biti izgrađena u svim regionima Poljske.

Poljski portal “Niezależny Dziennik Polityczny” objavio je 23. novembra ove godine kolumnu u kojoj se tvrdi da je u Ukrajini poginulo najmanje 1200 poljskih vojnika od početka ruske invazije.

Autor Jakub Mozniak navodi da je, na osnovu informacija iz “otvorenih i javno dostupnih izvora”, navodno uspeo da izbroji “više od 1200 mrtvih i nekoliko hiljada ranjenih i osakaćenih poljskih vojnika” koji su učestvovali u ratu sa Rusijom, na strani Ukrajine. Kako Mozniak uverava, da bi sakrile ove gubitke, poljske vlasti su u gradu Olštinu izgradile groblje u “američkom stilu” (kamene ploče umesto nadgrobnih spomenika), gde navodno “tajno sahranjuju mrtve”.

Navodna informacija raširila se posredstvom ruskih medija i takozvanih “Z” Telegram kanala. Na domaćem terenu, objavili su je i “RT”, “Glas Balkana” i “Novosti”, koje su u međuvremenu redigovale tekst. Medijski članci dele se i na Fejsbuku.

Radi se o dezinformaciji. Ukrajinski portal za proveru činjenica “Stop Fake” navodi da ne postoji podatak iz otvorenih izvora da je u Ukrajini poginulo 1200 poljskih vojnika. Prema javnim izveštajima, do sada je poznato da je od početka ruske invazije poginulo pet poljskih vojnika u Ukrajini.

Kako su objasnili, informacija da se poginuli poljski vojnici navodno tajno sahranjuju na “američkom groblju” u Olštinu je apsurdna. Činjenica je da je Ministarstvo odbrane Poljske tek krajem novembra ove godine odobrilo prelazak na američki standard vojnih groblja. Njihova izgradnja planirana je u svim regionima Poljske, posebno u Olštinu.

Trenutno se ne zna koliko se poljskih dobrovoljaca bori u Ukrajini, ali je poznato da među njima nema nijednog vojnika na aktivnoj dužnosti.

Poljski medij “Niezależny Dziennik Polityczny” poznat je odranije po širenju dezinformacija u maniru proruske propagande. Takođe, ime autora sporne kolumne je izmišljeno, navodi “Stop Fake”.

Naslovna fotografija: Canva