U Peruu ne vrše nasilnu vakcinaciju

Zvanične fotografije peruanskog Ministarstva zdravlja iskorišćene su za širenje lažnih vesti o nasilnom vakcinisanju stanovnika te južnoameričke zemlje. 
Foto: Printscreen/Facebook, Pixabay, Istinomer kolaž

“U Peruu ulaze ljudima u kuće i vrše nasilnu vakcinaciju”, tvrdi se u objavi na Fejsbuku iznad fotografija na kojima se vidi medicinsko osoblje u zaštitnoj opremi i sa maskama kako vakciniše ljude. Na jednoj se vidi čak i vojnik. Tu objavu je od početka novembra podelilo više od 400 korisnika te društvene mreže u Srbiji.

Fotografije, iako jesu nastale u Peruu, potpuno su istrgnute iz konteksta, te se radi o lažnoj vesti.

Foto: Facebook/Printscreen

Najpre, te fotografije je 28. oktobra objavilo Ministarstvo zdravlja Perua na svom Tviter nalogu objašnjavajući da se sprovodi akcija vakcinisanja protiv difterije.

“Danas 50 brigada Minsa sprovodi akcije vakcinacije od kuće do kuće na području Manzanilje, u La Viktoriji, gde je registrovan slučaj difterije. Specijalisti se kreću u nameri da identifikuju nevakcinisane ljude i potencijalne slučajeve bolesti”, piše u objavi ministarstva.

Ista objava nalazi se i na Fejsbuk stranici ministarstva.

Akcija je, kako je i saopšteno, sprovedena u saradnji s peruanskom vojskom i policijom.

Dakle, u Peruu se 20 godina od iskorenjivanja difterije ta bolest ponovo javila, a zaražena je bila petogodišnja devojčica koja živi u siromašnom delu Lime. Ona nakon vakcinisanja po rođenju nije primila dodatne obavezne doze vakcine koje su važne za održavanje imuniteta, saopštio je zamenik ministra za javno zdravlje Luis Suares Onjo.

Suares je u intervjuu za “RPP Noticias” rekao da je nakon potvrđivanja prvog slučaja difterije na snazi “epidemiološka uzbuna”. Tako je krajem oktobra počela “blok vakcinacija” svih nevakcinisanih koji žive na području gde je zaražena devojčica. A u slučaju da poraste broj inficiranih, objasnio je da će se vakcinisati opsežnije.

 

 

Kada je reč o vakcinaciji protiv kovida 19, Suaresovo mišljenje je da ona ne treba da bude obavezna, odnosno da građani imaju pravo da odluče sami da li će se vakcinisati. Dodao je i da bi građani trebalo da imaju osećaj odgovornosti, kako prema sopstvenom, tako i prema zdravlju okoline.

Nisu se samo u Srbiji proširile fotografije iz Perua propraćene netačnim podacima. U Portugalu se širila dezinformacija da je u Peruu vakcinacija protiv kovida 19 obavezna i da će svako ko odbije da bude vakcinisan biti uhapšen. Da je u pitanju lažna vest, ustanovio je i portugalski portal Observador

 

Naslovna fotografija: Printscreen/Facebook, Pixabay, Istinomer kolaž