U Nemačkoj nije zabranjena upotreba maski

Dok Nemačka uveliko pooštrava mere protiv korona virusa i u Bundestagu uvodi obavezno nošenje zaštitnih maski za sve poslanike, Fejsbukom u Srbiji se deli dezinformacija o navodnoj zabrani nošenja maski u toj državi.

 

“NOVA VEST U NEMACKOJ: OD SREDE Z A B R A NJ E N O NOSENJE MASKI NA POSLU, JER SU MASKE PROGLASENE JAKO STETNIMA ! ZDRAVSTVENO O D B I J A DA PLATI ONIMA KOJI SU RESPIRATORNO OBOLELI ZBOG NOSENJA MASKI !
Sirite dalje da ljudi vide !”, navodi se u objavi uz koju je priložena tabela pod nazivom “Biderman’s Chart of Coercion”.

 

Foto: Printscreen/Facebook

 

Nejasno je šta je tačno pokrenulo ovu lažnu vest budući da je, po poslednjim informacijama, Nemačka upravo u fazi uvođenja oštrijih mera. Među njima su i pravila koje se odnose na nošenje zaštitnih maski, koja variraju zavisno od područja. Međutim, nigde se ne pominje da su maske bilo gde u Nemačkoj zabranjene. 

U toj zemlji je, počevši od 2. novembra, uveden takozvani „lockdown light“, prenosi Euronews. Federalna vlada i svih 16 pokrajina Nemačke odlučile su da na mesec dana zatvore restorane, pabove, bioskope, pozorišta , teretane i druga mesta potencijalne zaraze.

Rojters piše da će se nemačka kancelarka Angela Merkel i čelnici 16 federalnih jedinica sastati ponovo u ponedeljak (23. novembra) jer se, zbog i dalje kritičnog stanja u državi, razmatra dodatno pooštravanje mera. Među najavljenim potezima pominje se i uvođenje obaveznog nošenja maski za sve đake i studente.

Početkom oktobra maske su postale obavezne i za sve poslanike u nemačkom parlamentu Bundestagu, prenosi Dojče vele. Ta mera će važiti najkraće do 17. januara 2021. godine.

Na sajtu Ministarstva zdravlja Nemačke navodi se da su pokrajine uvele pravila o nošenju zaštitnih maski u javnom prevozu i trgovinama. Kako kažu, pravila se mogu razlikovati od regiona do regiona, te preporučuju ljudima da se pravovremeno informišu o pravilima koja važe u mestu u kojem borave.

U Berlinu su, kako je navedeno na zvaničnom sajtu tog grada, maske sada obavezne u javnom prevozu, supermarketima, poslovnim zgradama i kancelarijama, bolnicama, na aurodromima itd.

 

Foto: Printscreen/Berlin.de

 

Odakle je tabela priložena uz laž o zabranjenim maskama?

 

Globalni pokret Amnesty International je 1973. godine objavio Izveštaj o mučenju, koji je bio sastavni deo svetske kampanje te organizacije protiv prakse državnih organa da sistemski primenjuju torturu.

U njemu je predstavljena šema Alberta Bidermena, američkog istraživača iz oblasti društvenih nauka, koji se posebno istakao doprinosom u analizi socijalnih indikatora.

 

Foto: Printscreen/“Report on Torture“, Amnesty International

 

Bidermen se, između ostalog, bavio i istraživanjem tehnika manipulacije koje su korišćene za vreme Korejskog rata (The Manipulation of Human Behavior, March to Calumny: The Story of American POW’s in the Korean War).

Šema se zove “Biderman’s Chart of Coercion”, odnosno “Bidermenova tabela kontrole/prinude”, i objavljena je na mnogim sajtovima neprofitnih organizacija koje se bave problemom i prevencijom nasilja u porodici (NNEDV – Vašington, NCDSV – Teksas).

A skrinšot tabele koji se deli po Fejsbuku potiče sa zvaničnog sajta Univerziteta “Strathclyde” u Glazgovu (Škotska).

Foto: Printscreen/University of Strathclyde, Glasgow

 

Na sajtu te institucije objašnjeno je da je šema “alat dizajniran da demonstrira i objasni metode prinude, kroz manipulaciju stresom, koje su korišćene pri mučenju ratnih zatvorenika”. Originalna tabela se, kako navode, koristi i za objašnjenje tehnika prinude kojima se služe počinioci porodičnog nasilja.

Tehnike koje se pominju u tabeli su: izolacija, manipulacija percepcijom, ponižavanje i degradiranje, iscrpljivanje, pretnje, povremene nagrade, demonstracija sile, forsiranje trivijalnih naredbi. Teško je dokučiti kako je nekome palo na pamet da sve to poveže s nošenjem obične zaštitne maske.

Naslovna fotografija: Printscreen/“Report on Torture“, Amnesty International“, Pixabay, Istinomer kolaž