Fotografije vreća za leševe su režirane i ne dokazuju da je pandemija prevara

"Zna li neko čime se hrane i gde treniraju ovako jaki zdravstveni radnici?" pitaju se korisnici Fejsbuka u Srbiji dok na ovoj mreži dele insceniranu fotografiju navodnih zdravstvenih radnika, koja je napravljena za komercijalne svrhe. Neki su uz nju podelili i fotografiju sa protesta u Sjedinjenim Američkim Državama na kojoj se, po njihovom uverenju, vide “lažni leševi” preminulih od korone.

 

Fotografije se dele uz sarkastične komentare poput “nisam znao da ovi što su umrli od korone možeš da ih poneseš jednom rukom!!!” i “njih dve sa dva prsta iznose umrlog”.

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Sporne fotografije se, po tumačenju onih koji ne veruju u postojanje kovida, savršeno uklapaju u priču o globalnoj nameštaljci iako to, naravno, nema nikakve veze sa činjenicama.

Na prvoj fotografiji je zapravo zabeležen momenat sa protesta u SAD protiv načina na koji je vlada rukovodila pandemijom korona virusa. Fotografija je prvobitno objavljena na sajtu Evropske presfoto agencije (EPA), a nastala je 27. maja 2020. godine u parku “Baklja prijateljstva” (Torch of Friendship Park) u Majamiju.

 

Foto: Printscreen/EPA

 

U opisu fotografije navedeno je da je to simbolična pogrebna povorka u znak protesta protiv ponovnog otvaranja privrede bez finansijske pomoći za saniranje posledica pandemije”. Snimljen je aktivista koji nosi vreće koje “simbolizuju leševe”, odnosno ekonomske žrtve pandemije.

Povezan sadržaj

Do autentičnog izvora fotografije su tokom proteklih meseci došle mnoge redakcije za proveru činjenica, budući da je ona pretočena u globalnu dezinformaciju (AFP, Rojters, PesaCheck, Boom).

Druga fotografija je zapravo ilustrativna (stock) fotografija koja se prodaje za korišćenje u komercijalne svrhe i nalazi se na sajtovima Getty Images i EyeEm.

 

Foto: Printscreen/GettyImages

 

Autor fotografije je Panyawat Boontanom, a nastala je u pokrajini Thai Mueang na Tajlandu.

Budući da u opisu fotografije nije navedeno da li se radi o stvarnom prikazu medicinskih radnika na Tajlandu ili insceniranoj situaciji za potrebe snimanja stock fotografija, portal za proveru činjenica Raskrinkavanje.ba se za razjašnjenje obratio platformi EyeEm.

Povezan sadržaj

“Nakon što smo kontaktirali autora fotografije, on nam je potvrdio da je slika stock fotografija, koja je režirana i na kojoj se nalaze modeli koji su plaćeni da učestvuju u pravljenju fotografije”, navodi se u odgovoru ove platforme Raskrinkavanju.ba.

Fekt-čekeri iz Italije su došli i do video zapisa sa snimanja te stock fotografije na kojem se vidi da glumci ipak dobro rade svoj posao, te da nosilo na kojem se nalazi vreća, ipak pridržavaju celom rukom, a ne sa “tri prsta”.

Naslovna fotografija: Facebook/Printscreen, Pixabay, Istinomer kolaž