U australijskoj bolnici među obolelima – jedna osoba vakcinisana

Lapsusi u javnim nastupima nisu retkost, a svedoci smo da se i u pandemijskim uslovima i činjenice tumače izvan konteksta - svaka pogrešno izgovorena reč koristi se kao glavno sredstvo borbe teoretičara zavere i antivaksera. Sličnom tehnikom poslužili su se kreatori objava na Facebook-u koje tvrde da su "vakcine beskorisne" pozivajući se na gaf australijskog doktora na konferenciji za štampu premijerke najnaseljenije australijske države Novi Južni Vels, Gladis Beredžiklijan.

 

Do našeg govornog područja stigla je i titlovana verzija isečka obraćanja dr Džeremija Meknaltija u kom sumira brojeve obolelih po starosnim grupama, u bolnicama, na odeljenjima intenzivne nege i respiratorima. Poslednje što doktor na snimku izgovara je „Svi [oboleli] sem jedne osobe su vakcinisani. Jedna osoba je primila prvu doze vakcine”.

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Da je u pitanju lapsus, vidimo na integralnom snimku konferencije (8’49“) održane 25. jula na kojoj je, kao predstavnik Ministarstva zdravlja Novog Južnog Velsa, učestvovao i dr Meknalti.

Nakon što je novinarka pitala za pojašnjenje u vezi sa brojem (ne)vakcinisanih na intenzivnoj nezi, Meknalti kaže da se pogrešno izrazio (36’9″):

„Od 43 osobe na odeljenjima intenzivne nege, 42 nisu vakcinisane. Jedna osoba je primila samo prvu dozu vakcine — nepotpuna vakcinacija.“

Za to vreme, Novi Južni Vels je novo lokalno žarište epidemije izazvane delta varijantom korona virusa. Nakon prethodnih devet nedelja provedenih u strogom karantinu, ova država se sprema za ukidanje „lockdown-a“ krajem septembra — ukoliko se 70 odsto stanovnika starijih od 16 godina vakciniše. Premijerka Beredžiklijan je u nedelju (29. avgusta) rekla da je Novi Južni Vels na polovini zacrtanog cilja masovne imunizacije.

 

Povezan sadržaj
Nataša Kilibarda 13. 8. 2021.

 

Naslovna fotografija: Facebook/Printscreen, Canva