Senatori nisu rekli da je korona laž

Snimak konferencije za medije na kojoj je nekoliko senatora iz SAD pre dva meseca kritikovalo Kinu, medije, epidemiologe i tehnološke gigante, na “domaćem terenu” društvenih mreža deli se kao dokaz da i Senat, zvanično, potvrđuje da je virus korona laž. Međutim, reč je o još jednoj manipulaciji.

Sredinom juna, nekolicina američkih senatora iz Republikanske partije održala je konferenciju za tamošnje medije na temu porekla virusa korona. Petnaestominutno obraćanje, senatori Marša Blekburn, Majk Braun, Rodžer Maršal, Ron Džonson i Rodžer Viker iskoristili su za direktne optužbe na račun Kine i Instituta za virusologiju u Vuhanu za „kreiranje novog korona virusa“. Sa konferencije je upućena i kritika epidemiolozima, medijima i tehnološkim kompanijama Facebook, Twitter i YouTube kada je u pitanju, kako navode, nepodobno izveštavanje o „pravom“ poreklu virusa.

Iako podeljen u celosti i bez manipulacije, video snimak konferencije je na našem govornom području putem Facebook-a prenesen kao zvanični stav američkog Senata koji potvrđuje da je „korona virus laž“. Nijedan od učesnika konferencije nije negirao postojanje virusa, štaviše, senatori su u više navrata isticali vakcinaciju kao meru zaštite.

U snimku objavljenom u martu ove godine, senatorka Blekburn je pozvala građane na solidarno ponašanje, poštovanje mera, nošenje maske i najvažnije — zakazivanje termina za vakcinaciju. Slično je uradio i senator i lekar Rodžer Maršal kada je u aprilu apelovao na masovnu imunizaciju protiv kovida, dok senator Viker, ohrabren visokim stopama imunizacije građana Sjedinjenih država početkom godine, vakcine naziva „čudom„.

 
Pet republikanskih senatora ne čine ceo Senat

 

Američki Senat se sastoji od ukupno sto senatora — po dva iz svake savezne države. Do 1913. godine, senatore su postavljali državni zakonodavni organi, a već više od veka, članove senata na šestogodišnje mandate biraju građani svake države.

Potpredsednik Sjedinjenih Država služi kao predsednik Senata i njegov glas služi kao odlučujući u slučaju jednakog broja glasova u Senatu. Da bi se zakon ili odluka usvojila i poslala predsedniku na potpis, Predstavnički dom i Senat ih moraju usvojiti većinom glasova.

U svakom slučaju, pojedinačne istupe pojedinih američkih senatora, ne možemo smatrati zvaničnim stavom Senata. Grupa Republikanaca je na konferenciji za medije od 10. juna iznela lična i stranačka mišljenja, a njihovi stavovi svakako ne predstavljaju objedinjen stav svih članova američkog Senata.

Naslovna fotografija: Printscreen Youtube