Nema dokaza da je smrt trojice predsednika povezana sa odbijanjem vakcinacije

Šta je zajedničko za bivše predsednike Tanzanije, Burundija i Haitija? Odgovor je - dezinformacija, o vezi njihove smrti i odbijanja da se u njihovim državama sprovede vakcinacija, jer za to nema dokaza.

“Tanzanija, Burundi, Haiti – sve 3 zemlje odbile cjepivo, sva 3 predsjednika mrtva” piše na vizualu koji se u julu deli na Fejsbuku, a na kom su i fotografije lidera ovih država i slika koja bi trebalo da predstavlja smrt.

Predsednici ovih država jesu umrli, ali nema dokaza da je njihova smrt povezana sa vakcinama. 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Kovid 19 ili srčani udar?

 

Odlazeći predsednik Burundija Pjer Nkurunziza preminuo je iznenada 8. juna 2020. u 55. godini.   

Iako je saopšteno da je umro od srčanog udara, mnogi su sumnjali da je razlog njegove smrti ipak kovid 19. 

Njegova smrt i ne može biti povezana sa odbijanjem vakcina, jer ih tada još nije ni bilo u opticaju. Tek krajem 2020. je počela vakcinacija u pojedinim zemljama (SAD, UK).  Svakako, Nkurunziza nije ozbiljno shvatio pandemiju – odbio je da uvede restrikcije, a dozvolio je održavanje sportskih događaja i političkih mitinga.

Inače, Burundi je jedna od poslednjih zemalja koja i dalje nije krenula sa vakcinacijom protiv kovida 19. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da će vakcinacija svakako početi, a da će vakcine stići uz podršku Svetske banke, ali da oni neće preuzeti odgovornost za bilo koje nuspojave.

 

“Buldožer” 

 

Predsednik Tanzanije Džon Magufuli preminuo je 17. marta ove godine, a bio je na čelu ove države od 2015.

Čovek kog su zvali “buldožer” jer se tokom mandata kao ministar rada zalagao za izgradnju puteva, prema rečima Samie Suluhu Hasan, potpredsednice Tanzanije, umro je zbog srčanih problema.

Odgovor preminulog predsednika na korona virus, tačno je, razlikovao se od brojnih drugih zemalja. Magufuli je uvođenje mera u drugim zemljama ismevao, o programu vakcinacije nije bilo ni reči a građanima je govorio da idu u crkve i mole se uz reči: “Korona virus, koji je đavo, ne može da preživi u telu Hristovom… Odmah će izgoreti”.

Tačno je, dakle, da je predsednik ove zemlje bio protiv vakcina i da je rekao da će ih prihvatiti tek kada ih eksperti iz ove zemlje odobre. Međutim, posle njegove smrti, na vlast je došla Suluhu koja je 28. jula otpočela kampanju za vakcinisanje tako što je primila Johnson&Johnson vakcinu.

 

Atentat i vanredno stanje

 

Predsednik Haitija Žovenel Moiz ubijen je 7. jula u svojoj rezidenciji u Port-o-Prensu u 53. godini, dok je njegova supruga ranjena. Na Haitiju je nakon ubistva, za koje su osumnjičena 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca, poreklom sa Haitija proglašeno vanredno stanje. Prema rečima Martine Moiz, njen suprug je ubijen iz političkih razloga, jer se, kako je rekla, zalagao da se održi referendum o promeni ustava koji bi njemu kao predsedniku doneo više moći.

Za razliku od Nkurunzize i Magufulija čiji su se stavovi o koroni smatrali kontroverznim, ubijeni predsednik Haitija nije se protivio vakcinama, što piše i AFP.

Zašto onda njegovu smrt povezuju s vakcinama? To bi moglo biti zbog vesti o odbijanju više od 750 hiljada vakcine Astra Zeneka koju bi dobili preko sistema COVAX. 

Međutim, ovo je samo polovična informacija. Astra Zeneku su 6. aprila odbili jer su bili zabrinuti za njenu bezbednost zbog slučajeva tromboze koji su se javili. Vlasti u Haitiju želele su da im se dostave vakcine drugih proizvođača, poput vakcine Johnson&Johnson koju je lakše skladištiti i čuvati, a uz to bi se građanima davala samo jedna doza vakcine ili Moderne. Prve doze vakcina na Haiti su stigle tek 15. jula – a reč je o 500 hiljada doza Modernine vakcine. 

Naslovna fotografija: Istinomer vizual