Satiričan video o obustavljanju kemtrejlsa proširio se konspiracionim krugovima

Viralni snimak u kom se tvrdi da je Nemačka obustavila „kemtrejlse”, odnosno „zaprašivanje građana otrovnim hemikalijama iz aviona” preuzet je i van konteksta proširen sa nemačkog satiričnog sajta.
Foto: Canva

  • Objave u kojima se tvrdi da je nemačka vlada krajem februara 2023. godine rešila da obustavlja zaprašivanje hemijskih supstancama iz aviona, kako se navodi u viralnom videu i u brojnim Facebook objavama - nisu tačne.
  • Snimak u kome se iznosi niz teza o povezanosti američke „duboke države” i Nemačke, milijardama uloženih u kemtrejlse i nastavku depopulacije građana kroz hranu i vakcine — delo je nemačkog satiričnog portala Der Postillon iz 2016. godine i kako sam autori navode, nema dodira sa realnošću.
  • Teorija zavere „kemtrejlsima”, kao jedna od najupornijih, opstaje od 90-ih godina.

Početak marta, pored dezinformacija o kiši crva u Kini, kaznama za nošenje maski u Austriji, masovnoj grobnici ukrajinskih vojnika u Poljskoj, donosi i tvrdnju o navodnoj odluci vlade Nemačke po kojoj se „obustavlja zaprašivanje građana iz aviona”.

Veliki broj Facebook korisnika deli isti video uz opis:

Nemačka vlada objavila: Krajem meseca obustavljaju  zaprašivanje građana hemijskim supstancama iz aviona jer nije postignut željeni efekat, a potrošene su stotine milijardi eura na zaprašivanje! Priznali su da su ugovore o kemtrejlsima potpisivali sa američkom „Dubokom Državom“. Jasno jer je Nemačka okupirana zemlja kojom upravlja Amerika. Rečeno je i da se depopulacija sprovodi i dalje: vakcinama i otrovima u hrani!

Video, ali i opis koji uspešno spaja više teorija zavere, antivakcinalne i antizapadne stavove, pak, potiče sa nemačkog satirničnog portala Der Postillon. Samim tim, snimak koji, za neupućene, deluje kao realističan segment bilo koje informativne emisije, nema dodira sa realnošću.

Uredništvo portala Der Postillon je na stranici čestih pitanja i odgovora kao prvu rečenicu napisalo da je „sve na Der Postillonu satira, a samim tim i drska laž“.

Izvor: der-postillon.com

Snimak, koji se kao istinit proširio našim govornim područjem, potiče iz aprila 2016. godine, dok je 2015. objavljen tekst na Der Postillonu sa istom tematikom i satiričnim naslovom: „Previše skupo i neefikasno: vlada obustavlja kontroverzni kemtrejls program”.

Svakako, o ovoj „vesti” ne postoji traga ni na sajtu vlade Nemačke, niti u relevantnim medijskim izveštajima.

O „kemtrejlsima” smo pisali u više navrata.

Od 90-ih do danas „kemtrejlsi” opstaju u samom vrhu konspiracionih narativa. Milioni ljudi širom sveta veruje da se prosipanjem otrova iz aviona truje i kontroliše svetska populacija. Istina je, međutim, da su beli tragovi na nebu zapravo kondenzacioni tragovi, čestice leda koje se formiraju iz izduvnih gasova aviona, ne i dokaz „da nas zaprašuju otrovnim hemikalijama, kako se može pročitati na društvenim mrežama. Kemtrejlsi, za razliku od teorija zavere koje ih propagiraju, dakle, nikada nisu ni postojali.

Naslovna fotografija: Canva