Nošenje zaštitnih maski za lice u Austriji nije kažnjivo

Pojedini austrijski, a potom i mediji iz Srbije i regiona, preneli su informaciju da se od 1. marta nošenje maske u Austriji kažnjava sa 150 evra. Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova negira ove tvrdnje i objašnjava novonastalu zabunu.
Izvor: Canva

Građani i turisti koji od 1. marta borave u Austriji, više nemaju obavezu nošenja higijenskih maski za lice. Iako dugoočekivana, ni ova odluka nije prošla bez pridruženih kontroverzi, ovog puta u vezi sa jednim zakonskim aktom iz 2017. godine.

Uredba protiv pokrivanja lica — koja predviđa novčane kazne do 150 evra ukoliko osoba sakrije lice do neprepoznatljivosti — ovih dana je povod za širenje neproverenih i neistinitih informacija po kojima i nošenje zaštitnih maski spada pod kažnjive radnje.

Na Facebook-u smo pronašli veliki broj objava koje prenose naslov članka objavljenog 9. marta na portalu Kroativ.

Izvor: Kroativ/Screenshot

Izveštaje koji su netačno i senzacionalistički izveštavali o kaznama zbog nošenja maski u Austriji , između ostalih, objavili su i portali Sputnjik, B92 / Prva, Alo, Telegraf, Nova.rs, Novosti, Politika, NS uživo, Sandžak live, Klix.ba, i novine.info.

Teze o „obrtu u Austriji“ i „pretnjama“ kaznama za nošenje maski, dakle, nisu istinite.

Uredba protiv pokrivanja lica, poznata i kao zabrana prekrivanja ili sakrivanja, jasno predviđa izuzetke po kojima se deo lica može prekriti maskom iz zdravstvenih razloga. Za tako nešto, posebno nakon pandemije, korisnicima gradskog prevoza u Austriji nije potrebna zvanična potvrda.

Uredba protiv pokrivanja lica stupila je na snagu 1. oktobra 2017. godine i odnosila se na prekrivanje celog lica (poput nošenja burki i neprozirnih velova). Ovom Uredbom se propisuje da lice ne sme biti prekriveno ili sakriveno do te mere da se osoba ne može prepoznati.

Delimični razlog za veliku zabunu u javnosti i u medijima, mogu biti slučajevi iz prethodnih godina u kojima su kazne dobijale osobe koje su pokrivale lice šalom, maramama ili su – pre pandemije – nosile medicinske maske bez potvrde lekara. I tada, ali i sada, postale su jasno izdvojeni izuzeci od kažnjavanja: prisustvovanje tradicionalnim događanjima, uslovi izuzetne hladnoće i potvrđeni zdravstveni razlozi.

Austrija, tokom pandemije, jeste uvela obavezu nošenja zaštitnih maski koje je nadjačala Uredbu o zabrani prekrivanja lica, međutim, data obaveza nije protivrečila nijednoj tački Uredbe. Štaviše, bez obzira na zvanično ukidanje obaveze nošenja maski, oni koji žele će i dalje moći da nose higijenske maske  — bez potvrde.

Na sajtu vlade Austrije su grafikom ilustrovana pravila i izuzeci od Uredbe o prekrivanju lica.

Izvor: oesterreich.gv.at

Pravnik Bernd-Kristian Funk, profesor na Privatnom fakultetu Sigmund Frojd u Beču, je za Kleine Zeitung rekao da je zahtev za potvrdom za nošenje higijenske maske i pre bio „problematičan“, dok se sada može smatrati i „nedopustivim“ sa pravne strane.

Pojašnjenje je stiglo i od zvaničnika Ministarstva zdravlja i unutrašnjih poslova Austrije.

Austrijski ministar zdravstva Johanes Rauh je 10. marta na Tviteru rekao da nošenje maski ne predstavlja kršenje zabrane nošenja maski. „Oni koji dobrovoljno nose masku štite sebe i druge. Pojašnjenje je trenutno na izradi u Ministarstvu unutrašnjih poslova”, ističe Rauh.

Istog dana, Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je dekret, kako je za austrijski portal CORRECTIV rekao Harold Soros, portparol MUP-a Austrije. Ovim dokumentom se potvrđuje da nošenje maske iz zdravstvenih razloga nije uslovljeno potvrdom lekara. Pomenuti dekret je interne prirode i služiće kao uputstvo za policijske službenike.

Soros takođe ističe da je sadašnja situacija gotovo neuporediva sa godinama pre kovid pandemije i danas kada je nošenje maske u velikoj meri opravdano i normalizovano.

***

Od marta, Austrija ne propisuje obavezu nošenja maske u zatvorenom prostoru. Takođe, oni koji i dalje žele ili moraju da nose higijenske ili medicinske maski, za to delo neće biti sankcionisani kaznom od 150 evra.

Naslovna fotografija: Canva