Ruski haker koji je otkrio da se vakcinisani prate pomoću mikročipova ne postoji

Zamućen snimak lošeg kvaliteta prikazuje “upad” u tajnu bazu podataka na “dark netu” koja sadrži lične podatke vakcinisanih Sputnjik vakcinom. Odličan uvod za špijunski film. Ali i materijal za proveru autentičnosti.

“Jedan ruski haker je otkrio bazu podataka koja sada prati kompjuter čipove koji su ugrađeni u vaše telo pomoću kovid 19 vakcine. On govori o Sputnjik vakcini koju daju ljudima u Rusiji. Mi znamo da naša vlada radi ovakve stvari. Masovna vakcinacija nije ono što govore. Nije sve onako kako nam govore. Nedavno sam čuo da je baza podataka sa ljudima koji su primili Sputnjik vakcine procurela. Nekoliko dana sam tražio na dark netu i našao sam ovu bazu podataka. Želeo sam da proverim da li se u ovoj bazi podataka nalaze imena mojih prijatelja koji su se vakcinisali. Tu sam pronašao sve moje prijatelje koji su primili Sputnjik vakcinu. I sada ću vam pokazati na primeru prijatelja Ljoše…”, navodi se u objavi pregledanoj preko 100 hiljada puta, i podeljenoj skoro 4 hiljade puta na Fejsbuku.

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Video se mrežama zavrteo nakon što ga je američki krajnje desničarski komentator Harold Čarls “Hal” Turner ispromovisao na svojoj veb stranici.

Originalni četvorominutni snimak je na ruskom jeziku sa titlovima na engleskom i navodno prikazuje programera kako hakuje procurelu bazu podataka za rusku vakcinu Sputnjik V.

On u videu tvrdi da može da koristi ovu bazu za pristup informacijama koje se prenose preko 5G mobilne mreže posredstvom mikročipa koji je ubrizgan vakcinisanima. Među dostupnim podacima su npr. trenutna lokacija osobe i da li ona spava ili je budna.

Reč je o još jednoj dezinformaciji. Istina je da nema nikakvih vesti o curenju hakovane baze podataka vakcinisanih Sputnjikom, niti o ruskom hakeru, pokazala je napredna Google pretraga ključnih reči. A nema ni dokaza da bilo koja od vakcina protiv kovida 19 sadrži mikročipove, ponavljamo i “Politifact” i mi milijarditi put. 

Mikročipovi su preveliki u odnosu na špriceve koji se koriste za ubrizgavanje vakcina. 

 

 

“Ponekad se na spoljašnjoj strani šprica nalaze mikročipovi, pa ih zdravstveni radnik može brzo skenirati u potrazi za digitalnim zapisima. Ali nikada se ne nalaze unutar igle. U stvari, čak i najmanji mikročip na svetu je prevelik da bi se ubacio u vakcinu. Vakcine se daju iglom kalibra od 22 do 25. Unutrašnji prečnik igle kalibra 22 je oko 0,41 mm – dakle manji od najmanjeg mikročipa koji je veličine 1 mm”, navodi se na sajtu “Nebraska Medicine”. 

Osim toga, nijedan od sastojaka navedenih za Modernu, Fajzer, Džonson&Džonson, AstraZeneku i Sputnjik V ne sugeriše da imaju tehnologiju koja se može povezati na mobilnu mrežu.

Upornost dezinformacija o vakcinama koje sadrže mikročipove i koje su povezane sa 5G mrežom navelo je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD da u odgovore na često postavljana pitanja uvrsti i objašnjenje da „na kutijama za otpremu vakcina možda postoje čipovi koji ih štite od krađe, ali ih nema u samim vakcinama“.

 

Naslovna fotografija: Canva