SM-102 nije otrovni sastojak Moderna vakcine

Građani Srbije mogu da biraju između vakcina Pfizer/BioNTech, Sputnik V, Oxford/AstraZeneca i Sinopharm, a od oktobra, po skorašnjim najavama, trebalo bi da bude dostupna dostupna i iRNK vakcina američkog proizvođača- Moderna. Upravo o njoj se poslednjih dana dele dezinformacije na društvenim mrežama.

Nakon neophodnih kliničkih ispitivanja, uključujući procene nezavisnog odbora za nadzor podataka i bezbednosti SAD i savetodavnog komiteta američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Modernina vakcina protiv novog korona virusa je krajem prošle godine odobrena za hitnu upotrebu u suzbijanju pandemije.

Uprkos tome, na društvenim mrežama ponovo se spekuliše netačnim informacijama u vezi sa još jednim sastojkom iRNK vakcine. Ovoga puta, u pitanju je lipid pod nazivom SM-102 za koji se tvrdi da „nije predviđen za humanu ni veterinarsku upotrebu“.

Izvor: Printscreen Fejsbuk

Osnov za ovu tvrdnju kreatori spornih objava pronašli su na sajtu kompanije koja se bavi proizvodnjom materijala za naučna istraživanja — Cayman Chemicals. U objavama i video zapisima se prikazuju delovi bezbednosnog lista spornog proizvoda koji se, međutim, odnosi na verziju ovog lipida obloženog hloroformom — sa striktno istraživačkom namenom. Sigurnosne napomene sa prikazanog tehničkog lista se u ovom slučaju odnose isključivo na hloroform, ne i za SM-102.

Dodatno, zvaničnici kompanije Cayman Chemical ističu da delovi bezbednosnog lista prikazanog u objavama pokazuju da „formulacija proizvoda sadrži 90% hloroforma i 10% SM-102“. Iako je upotreba hloroforma u istraživanjima ustaljena praksa, reč je opasnom jedinjenju kog prate određena upozorenja istaknuta u sigurnosno-tehničkom listu, navode iz ove biotehnološke kompanije. Kombinacija hloroforma i SM-102 nosi oznaku ROU (Research Use Only) odnosno „samo za naučno-istraživačke svrhe“, kako formulacija nije prečišćena do standarda neophodnog za humanu i veterinarsku upotrebu.

 

Ključna uloga u vakicni, ne otrov

 

Lipid SM-102 prenosi glavni aktivni sastojak Moderna vakcine, iRNK, do ćelija u ljudskom telu. Dodatni zadatak SM-102 je da služi kao zaštita i stabilizator samostalno veoma osetljivog i poroznog iRNK.

Primer koji se koristi kao „dokaz“ štetne prirode lipida SM-102 se zapravo odnose na hloroform — hemikaliju koja se ne nalazi ni u jednoj odobrenoj kovid vakcini. Zaključujemo da je u pitanju još jedna manipulacija činjenicama u vezi sa kovid vakcinama.

***

Do sada je Moderna vakcina primenjena u više od 141 miliona doza, a novija istraživanja pokazuju i da je visoko-efikasna i protiv delta varijante SARS-CoV-2 virusa.

Povezan sadržaj
Nataša Kilibarda 9. 4. 2021.

Naslovna fotografija: Unsplash