„Ranjena palestinska beba” nije komercijalni proizvod, već aktivistički projekat

Kreator kontroverzne lutke koja je predstavljena kao „povređena palestinska beba” objasnio je da je reč o projektu u znak podrške narodu Palestine.
Izvor: Facebook / Screenshot
  • Na društvenim mrežama deli se fotografija lutke koja je u opisima objava predstavljena kao „ranjena palestinska beba” uz tvrdnje da je reč o „igrački koja se prodaje”.
  • Lutka sa fotografije nije komercijalni proizvod, već deo projekta propalestinskog aktiviste iz Meksika.
  • Objavama na Fejsbuku nedostaje kontekst.

Korisnici Fejsbuka dele fotografiju pakovanja figurica vojnika i plastične/gumene lutke koja je predstavljena kao „ranjena palestinska beba”, uz tvrdnje da je reč o igrački koja se prodaje”. Na pakovanju na španskom jeziku piše „soldados de elite – incluye bebe palestino”, u prevodu “elitni vojnici – uključuje palestinsku bebu”. Na ambalaži su istaknute zastave Izraela, Evropske unije i Sjedinjenih Država, te se u pojedinim objavama tvrdi da se lutka „prodaje u Izraelu”.

Izvor: Facebook
Izvor: Facebook / Screenshot

Lutka sa viralne fotografije, međutim, nije komercijalni proizvod, već projekat propalestinskog aktiviste iz Meksika.

Obrnuta pretraga viralne fotografije uputila je na Instagram nalog „vlocke_negro”, gde su 6. januara ove godine objavljeni fotografija i snimak kontroverzne lutke, koji su ubrzo postali viralni. Snimak prikazuje uličnu pijacu i tezge sa lutkama među kojima je izložena i lutka „povređene palestinske bebe” sa sporne fotografije. 

U opisu objave fotografije lutke na Instagramu piše: „..uspeli smo da privučemo vašu pažnju. Sada teške činjenice: više od 10 hiljada dece je mrtvo, a više hiljada je povređeno. Iz komšiluka u Meksiku demonstriramo veličinu ovog genocida na globalnom nivou. Zameriće nam način, ali šta je ispravan način pred ravnodušnošću? Mi smo uz Palestinu, da ne bude zabune. Obratili smo se 5. januara uličnim trgovcima igračaka kojima smo objasnili svrhu ovog projekta, a oni su nam bez oklevanja pozajmili svoje štandove da snimimo fotografije, brinući da to uradimo brzo kako bismo  izbegli radoznale poglede prolaznika. Ovaj projekat je osmišljen za medije i društvene mreže. Vrlo malo pitanja smo dobili o namerama ovog projekta, dok je većina pojurila da podeli sadržaj u trci za lajkovima. Igračke nam donose najlepše uspomene na vreme kada sreća nije bila dovođena u pitanje – detinjstvo…”

U opisu Instagram naloga „vlocke_negro” navodi se da je „palestinska beba propalestinska aktivistička umetnička intervencija”. Aktivista koji stoji iza naloga potvrdio je za „Rojters” da je projekat osmišljen da pokaže „realnost onoga što se dešava u Gazi”, kao i da „postoji samo jedna lutka koja se nigde ne prodaje”.

„Rojters” je uz pomoć geolokacije potvrdio da je klip snimljen na pijaci Hidalgo u naselju Doctores u Meksiku.

Ovom temom bavio se i portal „Raskrinkavanje.me”.