Mrežama se deli potresan post o prekidanju školske godine u Gazi zbog ubistva dece

Školska godina u Gazi nije prekinuta jer su, kako se tvrdi u viralnim objavama na društvenim mrežama, „svi učenici” ubijeni.
Gaza
FoNet/AP

Uz sve potresne informacije koje stižu iz Gaze o stradanju civila i dece, na društvenim mrežama se početkom decembra proširila objava u kojoj se tvrdi da je školska i akademska godina u Pojasu Gaze obustavljena jer su „sva deca pobijena”. Relevantne međunarodne institucije jesu skrenule pažnju na veliki broj ubijenih maloletnika, međutim, nijedna ne navodi da je celokupna populacija školskog uzrasta — oko 625 hiljada palestinske dece prema podacima UNICEF-a —ubijena.

U tekstu objave navodi se sledeće:
Samo jedna vest koja bi svima trebala krv u žilama zalediti. Ministarstvo obrazovanja u Gazi zvanično objavilo završetak 2023/2024.školske godine, jer su SVA deca ubijena!

Izvor: FB

Iako je činjenica da je veliki broj dece zaista ubijeno u tekućem ratu Hamasa i Izraela, pomenuta tvrdnja, međutim — osim što ostatak javnosti stavlja u položaj da licitira brojem žrtava — pogrešno interpretira stvarne smrtne slučajeve među populacijom školskog uzrasta u Gazi.

Prema podacima od 5. decembra 2023. koje je objavila Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova, od početka rata, 7. oktobra, ukupno 3.477 učenika je ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra 2023.

Sa druge strane, podaci UNICEF-a procenjuju da je „više od 625.000” dece trenutno upisano u škole u Gazi.

Izvor: OCHA, Education Cluster, Save the Children, UNICEF

Broj od 3.477 ubijenih, iako duboko tragičan i užasan, ne predstavlja celokupnu populaciju dece školskog uzrasta u Gazi — već iznosi oko 0,5 odsto ukupnog broja učenika u ovoj oblasti.

U pomenutom izveštaju UNICEF-a se takođe sugeriše da su je svako dete od njih stotine hiljada doživelo velike smetnje u obrazovanju usled zatvaranja škola. Međutim, privremeno obustavljanje održavanja nastave zbog rata ne znači i otkazivanje školske godine u Gazi, što se u izveštaju ni u jednom trenutku ne navodi.

Dodatno, nismo pronašli nijedan zvaničan dokument ili uredbu o obustavljanju ili otkazivanju svih akademskih aktivnosti za 2023/24. godinu kojom bi se ove tvrdnje i zvanično potvrdile.

Portparol Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć i rad sa palestinskim izbeglicama, koji vodi desetine škola u toj oblasti, rekao za Lead Stories da deca ne mogu da pohađaju škole od 7. oktobra 2023. „jer su škole usled rata, pretvorene u skloništa”.

Nedavna saopštenja palestinskog ministarstva obrazovanja sugerisala su da bi pojedini  prosvetni radnici mogli da otpočnu sa nastavom  – barem u određenoj meri – tokom rata.

U saopštenju Ministarstva prosvete u Gazi povodom obeležavanja Dana palestinskog učitelja 14. decembra 2023. navodi se:

Ministarstvo je ponosno na sve nastavnike koji nastavljaju da daju i demonstriraju svoju pripadnost, kontinuiranim davanjem lično ili na daljinu… [Ministarstvo] pozdravlja naše nastavnike, u vreme kada neki od njih u Gazi, u centrima za sklonište, nastavljaju da organizuju obrazovne događaje i aktivnosti za naše učenike.”

Nijedna procena broja poginulih civila u Gazi nije dostigla broj od 625.000 ljudi — broj koji bi, osim celokupne populacije školskog uzrasta, činio više od jedne četvrtine stanovništva cele enklave (od oko 2,1 milion ljudi).

Zaključujemo da su objave o otkazivanju školske godine zbog ubijanja svih učenika u Gazi, dezinformacija.

Naslovna fotografija: FoNet/AP