Snimak dece u kavezima nastao pre početka aktuelnog sukoba Hamasa i Izraela

Uznemirujući snimak dece u kavezima deli se na društvenim mrežama uz netačne tvrdnje da prikazuje izraelske i palestinske ratne zarobljenike.
Izvor: Screenshot / Facebook
  • Video snimak dece u kavezima deli se na društvenim mrežama uz tvrdnje da prikazuje žrtve aktuelnog sukoba između Hamasa i Izraela. 
  • Snimak je nastao pre poslednjeg talasa zločina i nasilja na Bliskom Istoku.
  • Vizuelni sadržaj koristi se za širenje dezinformacija, zbog čega smo objave na Fejsbuku ocenili kao netačne.

Korisnici društvenih mreža dele snimak dece zaključane u kavezima uz tvrdnje da prikazuje ratne zarobljenike u aktuelnom sukobu na Bliskom istoku. Dok jedni tvrde da su na snimku „kidnapovana izraelska deca”, drugi tvrde da je reč o „palestinskoj.

Sporan snimak nije povezan sa aktuelnim sukobom između Hamasa i Izraela i ne prikazuje žrtve rata na Bliskom istoku.

Snimak je objavljen na TikTok-u nekoliko dana pre nego što je palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael 7. oktobra ove godine, o čemu svedoče skrinšotovi koje je objavila redakcija za proveru činjenica na hebrejskom jeziku „Fake Reporter”.

Imajte na umu: trenutno kruži video snimak dece u kavezu i tvrdi se da su to kidnapovana izraelska deca. Ovo je stari video koji je objavljen pre najmanje četiri dana – kao što možete videti na fotografiji. Na internetu ne nedostaje užasa, a zlostavljanje dece nije prihvatljivo u bilo kom trenutku – ali u ovom slučaju je laž. Prestanite da delite video”, objavio je „Fake Reporter” 8. oktobra ove godine na društvenoj mreži X.

Sporan snimak je u međuvremenu obrisan sa TikTok-a, a korisnik koji ga je objavio privremeno je deaktivirao svoj nalog.

Korisnik je, međutim, 8. oktobra ponovo aktivirao svoj TikTok nalog i objavio video na arapskom jeziku u kojem je objasnio da su deca u kavezima „njegova rodbina”, te da je snimak nastao „pre izbijanja aktuelnog sukoba između Izraela i Hamasa”.

Originalni video objavljen je na TikTok-u sa popularnim heštegom i šaljivim audio zapisom čoveka koji se smeje u pozadini, što sugeriše da je objavljeno kao deo TikTok trenda koji nema nikakve veze sa otmicama na Bliskom istoku.

Da sporan snimak dece u kavezima nema veze sa aktuelnim sukobom Hamasa i Izraela potvrdile su, između ostalog, i redakcije „Snopes”, „Lead Stories”, „USA Today”, „MythDetector” i „Faktograf”.