Nema dokaza da je Putin rekao da će Rusija podržati Iran ukoliko ga SAD napadnu

Izmišljena izjava Putina o navodnoj podršci Iranu krenula je da se širi u medijima i na društvenim mrežama tri dana pre nego što je ruski predsednik javno prokomentarisao skorašnji napad Irana na Izrael.
Iran Rusija FB Screenshot

  • Na društvenim mrežama dele se tvrdnje da je Putin rekao da će „Rusija podržati Iran ukoliko ga SAD napadnu”.
  • Nema dokaza da je predsednik Rusije to izjavio.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne.

 

Brojni portali u Srbiji i regionu objavili su u aprilu ove godine da je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da će „Rusija podržati Iran ako SAD napadnu iransko tlo, kao vid podrške Izraelu”. Navodna izjava Putina o podršci Iranu raširila se i na društvenim mrežama, a u pojedinim objavama deli se i fotografija rukovanja ruskog predsednika sa predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem.

FB Screenshot 2024-05-17 at 20.08.07

Činjenica je da nema dokaza da je Putin izjavio da će Rusija podržati Iran ukoliko ga SAD napadnu. Navodna izjava ruskog predsednika krenula je da se širi u medijima i na društvenim mrežama tri dana pre nego što je Putin javno prokomentarisao skorašnji napad Irana na Izrael.

Iran je 13. aprila ove godine lansirao stotine bespilotnih letelica i projektila u uzvratnom napadu na izraelsku teritoriju, nakon što je Izrael navodno izvršio napad na objekat iranske ambasade u Siriji 1. aprila ove godine, preneo je „Rojters”.

Kremlj je 16. aprila objavio izveštaj telefonskog razgovora Putina i predsednika Irana povodom aktuelnog sukoba Irana i Izraela, navodeći da je ruski predsednik „pozvao na prekid vatre”. U saopštenju Kremlja, kako piše „Rojters”, navodi se da je Putin „pozvao sve strane na Bliskom istoku da pokažu razumnu uzdržanost i spreče novu rundu konfrontacija, koja može da rezultira katastrofalnim posledicama po ceo region”.

Iranski državni mediji u međuvremenu su preneli drugačiju interpretaciju telefonskog razgovora predsednika Rusije i Irana, navodeći da je Putin rekao da je „odgovor Teherana Izraelu najbolji način da se ta zemlja kazni”, preneo je „Rojters”.

Istraživački tim iz kompanije „Nisos”, koja prati onlajn dezinformacije, takođe nije pronašao dokaze da je Putin izjavio da će Rusija podržati Iran ukoliko ga Sjedinjene Države napadnu. „Putinova izjava takve prirode značila bi ogromne globalne implikacije i dobila bi značajnu medijsku pokrivenost, ali nijedan legitimni medij o tome nije izveštavao. Niti se to pominje u ruskim državnim medijima – koji uvek promptno izveštavaju o Putinovim izjavama”, navodi se u izveštaju o spornoj tvrdnji, koji su sačinili istraživači „Nisos”-a za portal „USA Today”.

I šef istraživačkog tima u tehnološkoj kompaniji za praćenje dezinformacija „Logically”, Kajl Volter, potvrdio je za „USA Today” da „ništa ne ukazuje da je Putin izjavio da će Rusija podržati Iran u slučaju napada SAD”.

Nikol Grajevski, saradnica Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir koja istražuje Rusiju i Iran, rekla je za „USA Today” da najraniji izvori sa interneta upućuju da je tvrdnja potekla sa proiranskih Telegram kanala, odakle se potom raširila na ostale društvene mreže. „Nije netipično da iranski Telegram kanali izmišljaju priče o podršci zemalja Iranu”, rekla je Grajevski.

Takođe, fotografija rukovanja Putina i Raisija prethodila je ovogodišnjem iranskom napadu na Izrael. Snimljena je u decembru 2023. godine, kada su se predsednici Rusije i Irana sastali u Moskvi.

O ovoj temi pisao je i „PolitiFact”.

*
Iranski predsednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera 19. maja na severozapadu Irana, zajedno sa još sedam osoba, uključujući ministra spoljnih poslova Teherana, potvrdili su iranski državni mediji, prenosi “BBC”. Iran je proglasio petodnevnu javnu žalost. Uzrok pada helikoptera još uvek nije poznat.

Naslovna strana: Screenshot/Facebook