Fotografija ne prikazuje iranske kamione sa naoružanjem koje prelaze granicu sa Sirijom

Fotografija konvoja kamiona za koje se tvrdi da su poslati iz Irana sa „raznim vrstama oružja”, ne prelaze granicu između Iraka i Sirije, niti je nastala ovog meseca, već u aprilu 2019. godine na Dan nacionalne vojske u Teheranu.
Dan vojske u Teheranu
Izvor: EPA
  • Nakon napada Izraela na konzulat Irana u Siriji početkom aprila, ali i direktnog odgovor Irana na taj događaj dve nedelje kasnije, društvene mreže su preplavile dezinformacije.
  • Fotografija za koju se tvrdi da prikazuje kolonu iranskih kamiona koji ovog aprila prelaze granicu od Iraka do Sirije noseći oružje, zapravo je nastala 2019. godine tokom parade iranske vojske povodom obeležavanja Dana nacionalne vojske u Teheranu.

U novom talasu dezinformacija o krizi na Bliskom istoku, a povodom eksalacije sukoba između Izraela i Irana, društvenim mrežama se proširila fotografija sa opisom:

Evo objava sve se moze desiti !!! Mozda su namjerno fotoshopom uradili ovo da izazovu pogresnu reakciju mozda je istina a vidjet cemo kroz koji Dan !!! Najnovije vijesti: Iranski kamioni prelaze granicu od Iraka do Sirije noseći razne vrste oružja”.

Skrinšot objave FB
Izvor: Facebook

Povod objave je izraelski napad na konzulat Irana u Siriji 1. aprila koji je, dve nedelje kasnije, rezultirao kontra-napadom Irana na Izrael.

Viralna fotografija, kako se u objavama navodi, prikazuje iranska vojna vozila koja prenose oružje u Siriju. Ovim tvrdnjama se implicira da je reč o „osveti“ Irana na napad na konzulat u Damasku u kojem je poginulo najmanje 16 ljudi, uključujući sedam pripadnika iranske elitne Revolucionarne garde i višeg komandanta ove jedinice.

Međutim, šta fotografija zaista prikazuje?

Korišćenje foto, video i audio sadržaja u pogrešnom kontekstu i vremenu, predstavlja jednu od uobičajenih tehnika brzog širenja dezinformacija u kriznim situacijama. Upravo je to slučaj i sa fotografijom „kamiona” na granici sa Sirijom.

Obrnuta pretraga, štaviše, prikazuje da je sporna fotografija stara pet godina.

Prvobitno objavljena na sajtu Evropske agencije Pressphoto (EPA), fotografija je nastala 18. aprila 2019. godine, a njen autor je fotograf Abedin Taherkenareh.

Iz opisa sa EPA sajta saznajemo da se na fotografiji prikazuje deo proslave Dana nacionalne armije u Teheranu, ne i slanje naoružanja iz Iraka.

Originalna fotografija sa EPA sajta
Izvor: EPA

Kamioni iranske vojske koji prevoze projektile učestvuju u proslavama obilježavanja Dana nacionalne vojske u glavnom gradu Teheranu, pozivajući zemlje širom Bliskog istoka da se ujedine protiv Sjedinjenih Američkih Država — zbog rastućih tenzija između dveju zemalja nakon što je SAD klasificirala Iransku revolucionarnu gardu kao terorističku organizaciju”, stoji u opisu fotografije.

AFP je 18. aprila objavio sličnu fotografiju, a o samoj proslavi je bilo reči u izveštajima brojnih lokalnih i svetskih medija.

Pored toga, i fotografija iz aprila 2023, objavljena na sajtu agencije Getty Images, prikazuje slične kamione locirane u blizini mauzoleja Imama Homeinija u Teheranu tokom proslave.

Times of Israel je o ovoj proslavi izvestio 18. aprila 2019. godine – da je zemlja obeležila Dan vojske vojnom paradom. Tokom parade, vojska je prikazala iranske transportere na bojnom polju, mitraljeze, tenkove, transportna vozila, iranske Kovsar borbene avione, Talaš dron iranske proizvodnje, kao i raketne sisteme S-300 ruske proizvodnje.

Tog su dana i lokalni mediji preneli vest o održanoj paradi.

Stoga, suprotno tvrdnjama sa društvenih mreža, fotografija kamiona nije nastala u aprilu 2024. godine na iračko-sirijskoj granici, već u Teheranu tokom proslave Dana vojske, pet godina ranije.