Ne, ova fotografija nije dokaz uboda novog opasnog komarca

Poslednjih dana, korisnici društvenih mreža u regionu masovno dele fotografiju neobičnog otoka kolena, kako se navodi, nastalog nakon ujeda komarca. U opisu objava navodi se da otečeno koleno pripada devojci po imenu Deana, koju je „prethodne noći” ujela nova vrsta komaraca, kao i da joj preti smrt. Međutim, panika je neopravdana — viralna fotografija datira iz 2017. godine, devojka je iz SAD, i najvažnije, ni tada se nije tvrdilo da će ujed „novog” komarca biti smrtonosan po njen život.

U poslednje vreme u Beogradu, ostalim gradovima Srbije, ali i regionu, građani se učestalo žale na veliki broj komaraca u. Stručnjaci ocenjuju da su ih, između ostalog, u tolikom broju skupile obilne padavine i niske temperature početkom juna koje su onemogućile efikasno hemijsko suzbijanje komaraca. Prognoziraju da će i naredni period obeležiti ubodi takozvanih kućnih i tigrastih komaraca, budući da im je dovoljno veoma malo vode da za dve nedelje naprave novo leglo.

Za to vreme, ni dezinformacije na društvenim mrežama ne miruju na ovu temu.

Korisnici društvenih mreža su masovno proširili fotografiju otoka kolena za koji se tvrdi da je posledica uboda komarca koji izazvava smrtonosnu infekciju.

U opisu viralne fotografije navodi da se mlada žena na fotografiji zove Deana i da je otišla u hitnu pomoć dan nakon što ju je („juče”) ujela nova vrsta komaraca i izazvala po život opasnu infekciju.

U objavi, naizgled nespretnog prevoda sa drugog jezika, navodi se sledeće:

HITNO DA SE KRUŽI
Apsolutno je potrebno ovu informaciju cirkulirati posvuda. Jučer je djevojčicu ugrizao komarac, ništa neobično dok nije shvatila da joj je koljeno natečeno, crveno i vruće.. Danas je Deana bila pospana i jedva je držala glavu gore.. Pa ju je obitelj odvela u hitnoj pomoći gdje su otkrili da postoji nova vrsta uboda komarca koji uzrokuje ozbiljnu infekciju. Da su još malo pričekali, nježnost bi joj se prelila u krv i uzrokovala njezinu smrt… Nemojte zanemarivati ubode komaraca ako primijetite da nateknu ili pocrvene, osobito kod djece. Odvojite 3 sekunde da podijelite, možete spasiti život.. NEMOJTE PROMIJENITI OVU FOTOGRAFIJU A DA JE NE PODIJELITE

Međutim, uprkos masovnom deljenju ove nedelje, fotografija nije nastala juna 2023. godine kako se tvrdi. Obrnuta pretraga slike jasno ukazuje na to da fotografija datira od 16. marta 2017. godine, kada ju je na Fejsbuku objavila majka devojke sa fotografije.

Dodatno, pronašli smo i članak iz iste godine objavljen na engleskom jeziku koji govori o fotografiji uboda komarca i otečenom kolenu.

U tadašnjoj Fejsbuk objavi majke devojke navode se skoro iste tvrdnje koje se dele u skorašnjim objavama koje smo uočili. Jedina i ključna razlika je da se u originalnoj objavi ne navodi da je život devojka na bilo koji način bio ugrožen, odnosno, da je reč o smrtonosnoj infekciji.

Objava od pre šest godina — iako manje senzacionalistička od skorašnjih — i tada je postala viralna i podeljena je više od tri miliona puta. Njen cilj je bio da, iako u pitanju nije smrtonosna infekcija, na vreme informiše druge roditelje. Posebno imajući u vidu da je mesto uboda neobično oteklo i pocrvenelo, te da u tim sličajevima situaciju i ostali moraju shvatiti ozbiljno i preduzmu odgovarajuće mere i odlazak kod doktora. U odeljku za komentare, majka navodi da je otok prošao i da jee njena ćerka bila na kraćoj terapiji antibioticima.

Francuski portal The Observers je 2021. godine takođe analizirao fotografiju i u razgovoru sa profesorom Olivijeom Bušo, šefom odeljenja za zarazne bolesti u bolnici Avicen, došli do zaključka da, na osnovu fotografije i paušalnog zaključka, infekcija devojke izvesno nije mogla biti smrtonosna.

Bušo je rekao da je teško doći do zaključka o tome koja je specifična infekcija pogodila devojčicu bez dodatnih informacija ili konteksta o ujedu. Profesor je istakao da, ukoliko simptomi ostanu lokalizovani, onda ne bi trebalo da postoji rizik da infekcija postane „smrtonosna”.

To bi mogla biti Lajmska bolest. Takođe, može biti ujed i bilo kog insekta, poput pauka, čiji toksin može izazvati alergijsku reakciju i veliki otok. Čini se da fotografija pokazuje veoma lokalizovan problem. Kao opšte pravilo, trebalo bi da se zabrinete kada osoba, uz druge simptome, razvije i visoku temperaturu nakon ujeda. Posebno je zabrinjavajuće ukoliko su simptomi neurološki — paraliza lica ili paraliza nerva… ili opštiji neurološki simptomi poput gubitka svesti. Kada osoba ima visoku temperaturu, pokazuje znake umora, usporavanja, probleme sa obradom informacija ili pažnjom, to može ukazati na encefalitis ili upalu mozga”, ističe profesor Bušo za The Observers.

Vrste komaraca koji prenose viruse, poput tropske groznice (denga) i virusa čikungunja, preselili su se u nove delove Evrope, čime se povećava rizik od širenja bolesti, upozoravaju stručnjaci za BBC.

Evropski naučnici kažu da su sve češći toplotni talasi, poplave i toplija leta povoljniji uslovi za život insekata i traže uvođenje efikasnijih mera kontrole i zaštite od komaraca.

Izveštaj Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) prati širenje različitih vrsta komaraca koji prenose različite viruse ljudima.

Među njima su tropska groznica i virus zika, koji mogu dovesti do nekoliko simptoma, poput groznice i bolova u mišićima, a u najgorim slučajevim ljudi mogu doći u ekstremno loše stanje.

Prema ovogodišnjem izveštaju ECDC-a, vrsta komarca Aedes albopictus, koji prenosi viruse denga i čikungunja, „nastanila” se u 13 zemalja Evrope, a pre 10 godina to je bio slučaj u osam država tog kontinenta.

 

Naslovna fotografija: Facebook Screenshot