Ne, Forbs nije objavio naslovnice sa liderima Hamasa

Viralne naslovnice američkog biznis magazina „Forbs” sa liderima Hamasa nisu autentične.
X Screenshot
  • Na Fejsbuku se dele navodne naslovnice američkog biznis magazina „Forbs” sa liderima Hamasa uz tvrdnje i insinuacije da su autentične. 
  • „Forbs” je demantovao da ih je objavio. Posredi je manipulacija vizuelnim sadržajem, o čemu svedoče brojne nepravilnosti u formatiranju koje se ne mogu pronaći u pređašnjim autentičnim izdanjima magazina.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao obmanjujuće.

Na društvenim mrežama se dele fabrikovane naslovnice američkog biznis magazina „Forbs” („Forbes”) na kojima su bivši lider palestinske militantne grupe Hamas Khaled Mashal i aktuelni lider Hamasa Ismail Haniyeh. Na naslovnicama piše da su Mashal Haniyeh „postali milijarderi baveći se kriminalom”.

X Screenshot

Naslovnica sa Mashalom deli se na Fejsbuku u Srbiji bez naznake da se radi o fabrikovanom vizuelnom sadržaju, dok smo isti primer sa Haniyehom (za sada) pronašli samo na drugim jezicima na društvenim mrežama.

FB Printscreen

„Forbs” je demantovao da je objavio sporne naslovnice sa liderima Hamasa. Posredi je manipulacija vizuelnim sadržajem, o čemu svedoče brojne nepravilnosti u formatiranju koje se ne mogu pronaći u pređašnjim autentičnim izdanjima magazina.

Na obe naslovnice piše da je datum izdanja 7. novembar ove godine. Međutim, na originalnoj naslovnici „Forbs”-ovog oktobarsko/novembarskog izdanja je generalni direktor kompanije Meta, Mark Zakerberg.

Forbes Screenshot

U onlajn arhivi magazina „Forbs” takođe nismo pronašli naslovnice sa liderima Hamasa. Fotografiju Khaleda Mashala, koja je iskorišćena na fabrikovanoj naslovnici „Forbs”-a, snimio je Rojtersov fotograf Suhaib Salem, tokom Mashalove posete Islamskom univerzitetu u gradu Gaza u decembru 2012. godine. Obrnuta pretraga fotografije Ismaila Haniyeha sa sporne naslovnice, međutim, nije pokazala odakle je preuzet original.

Portparoli „Forbs”-a demantovali su za „Rojters” i „AFP” da je magazin objavio naslovnice sa liderima Hamasa i skrenuli pažnju na nepravilnosti u njihovom formatiranju, koje se ne poklapaju sa originalnim izdanjima ovog medija.

Tako se uporednom analizom može primetiti da se na vrhu autentičnih naslovnica pominju priče unutar časopisa, dok je na fabrikovanim u jednoj rečenici navedeno da je to „posebno izdanje magazina”. Zatim, u donjem desnom uglu fabrikovanih naslovnica nalazi se bar kod, koji se inače ne nalazi na autentičnim izdanjima. Takođe, „AFP” je primetio da u datumu objavljivanja na fabrikovanim naslovnicama piše „oktobar 07, 2023”, dok „Forbs”, inače, ne uključuje nulu u datumima ispod 10.

Fabrikovane naslovnice sa liderima Hamasa prvobitno su krenule da se šire sa društvene mreže X. Posebnu pažnju privukle su nakon što su ih objavile izraelske institucije na svojim zvaničnim nalozima na X-u.

Čestitamo lideru Hamasa Khaledu Mashalu na dostizanju neto vrednosti od 5 MILIJARDI dolara dok više od polovine njegovih građana u Gazi živi ispod granice siromaštva. Isplati se biti masovni ubica terorista”, navodi se u objavi izraelskog Ministarstva spoljnih poslova na X-u.

Ministarstvo se ubrzo nadovezalo na objavu sa pojašnjenjem da naslovnica „Forbs”-a nije autentična.

Naslovnica časopisa iznad je satira i ilustrativna, ali znate šta je vrlo stvarno? Bankovni računi lidera Hamasa ispunjeni su milijardama dolara na račun nevinih civila u Gazi”, navodi se u objavi Ministarstva spoljnih poslova Izraela na X-u.

***

Khaled Mashal je dugo bio lider Hamasa u egzilu pre nego što ga je 2017. zamenio Ismail Haniyeh. On je decenijama bio važna figura militantne grupe i smatra se liderom njenog radikalnijeg bloka. Ismail Haniyeh je na čelu Hamasovog političkog ogranka od maja 2017. i živi između Turske i Katara, od kada je dobrovoljno otišao u egzil u decembru 2019. godine.

Brojni mediji su izveštavali o bogatstvu lidera Hamasa, uključujući „Forbs” i „AP”. U dokumentu američkog Ministarstva finansija objavljenom 18. oktobra ove godine navodi se da visoki zvaničnici Hamasa „žive u luksuzu”.

U Gazi je oko polovine stanovništva nezaposleno, a više od dve trećine ljudi zavisi od razvojne pomoći, prema podacima Svetske banke, navodi „AFP”.

Naslovna fotografija: X/Screenshot